Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Carole a Boeing B787 szimulátor oktatója

2012. március 20. - Hölgypilota

A múlt héten a Boeing kompozit gépe elnyerte az amerikai repülés Oscar díját, a Collier Trophy-t. A gyárból havonta kikerülő gépekhez pedig pilótákat kell átképezni a szimulátorokban, e területen dolgozik most Carole Litten.

b1_1.jpg

Carole haditengerészeti pilótaként kezdte, majd első női igazgatóként különleges műveleteket irányított a haditengerészeti minisztériumban. Lehet, hogy ezért nem találtunk róla képben többet, mint amit a Boeing B787 alatt mutatunk.

b2_1.jpg

Több mint tízezer órát repült amerikai és nemzetközi vonalakon a US Airwyas és az Atlas Air pilótájaként a nagy Boeing típusokon, de Airbus A320-szal is és volt már szimulátor oktató Boeing 757/767 típusokon.

b3_1.jpg

b4_1.jpg

A képeken kívül-belül a Boeing B787 szimulátort látjuk, ahol a pilótafülke nemcsak belső kialakításában, hanem működésében is azonos a repülőgépével, a valós repülést imitáló kabin mozgásokhoz szükséges döntögetéseket és erőhatásokat az első képen látható pneumatikus lábak szolgáltatják.

Carole az alsó képen látható táblákon varázsol szelet, esőt, napsütést vagy hóesést, állítja be az induló vagy célrepteret, okoz hajtóműtüzet vagy elveszi a kabinnyomást, minden lehetséges szituációt meg kell tanulniuk az átképzés alatt levő pilótáknak.

Carole tudásán múlik a biztonságos leszállás, ami ezzel a szárnyhajlással nem a megszokott lehet.

b5_1.jpg

Búcsúzóul és egyben nosztalgiaként az egykori magyar nemzeti légitársaság, a Malév Boeing B737 szimulátoráról mutatunk egy videót.

süti beállítások módosítása