Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Star Trek és az űrsikló

2012. szeptember 03. - Hölgypilota

Mae kislányként profi táncos, orvos, tudós és az egyik legnépszerűbb tudományos- fantasztikus TV sorozat, a Star Trek miatt űrhajós is szeretett volna lenni, mindez természetesen egyszerre.

5_22.jpg

Az intenzív tánctanulásról az anyja beszélte le azzal, hogy egy orvos akkor táncol, amikor csak akar, de egy táncos már nehezebben éri el, hogy orvos legyen.  Mae 16 évesen mégis a kémia mellett döntött és beiratkozott a Stanford Egyetem vegyészmérnöki karára és csak ezután szerzett a Cornell Egyetemen orvosi diplomát. Mindamellett elsajátította  a komputer programozást és oroszul, sőt japánul is megtanult.

7_14.jpg

Sally Ride az első amerikai űrhajósnő 1983 évi sikeres űrutazása után Mae úgy gondolta, nem vár tovább az  ET-re, hogy magával vigye az űrbe, jelentkezett a NASA-hoz. Először kirostálták, majd 1988-ban a 2000 jelentkező közül a NASA őt is beválasztotta a 15 űrhajós jelölt közé.

10_5.jpg

Mae  1992. szeptemberében az Endeavour Űrsiklóval utazva összesen nyolc napot töltött az űrben, ahol összesen 44 kísérletet hajtott végre többek között a súlytalanság csontszerkezetére gyakorolt hatását vizsgálta. 

11_8.jpg

4_23.jpg

Mae C. Jemison volt az első afro-amerikai űrhajósnő a NASA űrsikló programjában, de ő volt az első valódi űrhajós is, aki szerepet kapott a Star Trek epizódjaiban. Ha a gyerekkori álmok mindenkinél így teljesülnének...

süti beállítások módosítása