Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Berepülő pilótanő Kinában

2013. november 12. - Hölgypilota

A kínai fejlesztésű Seagull 300-as hidroplán szűzrepülése egyik tesztpilótájának Maoyan Xia berepülő pilótanőt választották.

6_88.jpg

A hidroplán előtte soha nem emelkedett a levegőbe, sőt két hónappal korábban még csak a földön ellenőrizték, hogy hogyan viseli a kis és nagy sebességű gurulásokat.

3_122.jpg

5_119.jpgEzért az első betonról való felszállását a fotósokon kívül a gyártó-fejlesztő mérnökök százai is figyelték a kifutópálya széléről. 

8_65.jpg

Maoyan Xia és tesztpilóta társa a hidroplánnal 100 méter magasan repült, majd néhány kör megtétele után sikeresen landoltak. Az egész repülés csak 12 percig tartott.

12_31.jpgEközben a tesztpilóták elvégezték a fedélzeti elektronika, elektromos, hidraulikus és minden más egyéb rendszerek szokásos funkcionális ellenőrzését.

A 4-6 üléses Seagull 300-as hidroplán a tervek szerint betonon, aszfalton, füvön és a vízen is képes lesz majd leszállni.

11_46.jpg

10_50.jpg

Maoyan Xia mielőtt tesztpilóta lett repülőgépből légi felvételeket készített. Ezek az 5-6 órás, 6300 méteren végzett légi fotózások igencsak megviselik a szervezetet. De ő soha nem panaszkodott az oxigén hiányban kialakuló fejfájásról, szédülésről vagy magas vérnyomásról.

Repülni JÓ Füzetek

Egyet fizet, kettőt kap

Mivel korábban már Cessna 208 és 208B, valamint Ciruss típusú hidroplánokat is sikeresen tesztelt, nem véletlen, hogy az új fejlesztésű hidroplán első berepülésekor is rá esett a választás.

További fotók a Seagull 300-as hidroplán első felszállásának örömünnepéről.

4_118.jpg

1_123.jpg

Az amerikai Ruth Nicols berepülő pilótanő is rekordok tömegét érte el a repülés különböző ágaiban. 

süti beállítások módosítása