Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Miért nincs több orosz űrhajósnő?

2014. szeptember 26. - Hölgypilota

Ma kivételesen ünnep van, Jelena Szerova már az űrállomáson dolgozik, bár a fél évszázad alatt ő csak a negyedik nő a szovjet-orosz sorban. Miközben a világon ötven fölött van az űrhajósnők száma, többnyire amerikaiak és sokan voltak háromszor is a kozmoszban.

jelena.jpg

Szerintem Jelena Tyereskovának – ők a közös képen - köszönheti a felszállását, aki a világ első űrhajósnőjeként idén ünnepelte repülésének ötvenedik évfordulóját. Mivel idős korában újra nem mehetett, nem úgy, mint Glenn szenátor Amerikában, ezért beprotezsált egy fiatalabb mérnöknőt a legénységbe. Aki eredetileg az évfordulón repült volna, de ez a több mint egy éves csúszás igazán nem számít.

jelena1.jpg

Tyereskova ötvenegy éve a három napos űrutazása alatt sokat volt rosszul, az eszméletét is elvesztette. Az akkor titokban tartott problémákat jól jelzi, hogy nagyságrendileg húsz évig senki - se a szovjet, se az amerikai vezetés - nem küldött fel nőt.

jelena2.jpg

A csendet 1984-ben egy különleges szovjet pilótanő, Szvetlana Szavickaja, a szovjet légierő parancsnokának lánya törhette meg. Szvetlana már tinédzserként 15 kilométer magasról ejtőernyővel zuhanórepülést végzett úgy, hogy 500 méteren nyitott. Szuperszonikus vadászpilótaként pedig több sebességi világrekordot jegyzett, a hangsebesség majd háromszorosával repült MÍG-21-essel.

jelena3.jpg

Hova fejlődhetett volna tovább, ha nem az űrbe, a papa meg a kicsi lányának nem tudott ellenállni. Két alkalommal űrrepült, onnan sem jött vissza rekord nélkül. Szvetlana volt az első világűrben szkafanderben dolgozó nő, aki nem hagyta el a szerszámos táskát az űrséta során, mint később egy német űrhajósnő, aki csak a táska elúszásával lett világhírű.

jelena4.jpg

Újabb tíz év csend. A hármas számú szovjet űrhajósnő nem leány volt, hanem olyan űrhajósfeleség, ahol a férj később az űrhajózás parancsnoka lett. Jelena Kondakova öt hónapos akkori tartózkodási világrekorddal „háziasszony” volt a szovjet Mír űrállomáson. Jelenléte új viselkedési elveket kívánt, köztük nem lehetett a férfiaknak káromkodni és naponta borotválkoztak is.  Majd Kondakova másodjára amerikai űrsiklóval vitt egy épületdarabot a mai Nemzetközi Űrállomásra, ahol névrokona, Jelena Szerova ma kezdte meg hat hónapos küldetését.

jelena5.jpg

Félreértés ne essék, Szvetlana és Jelena nőként nem érdemtelenül ülhetett fel a kozmoszba repülő rakétára, de kellett az ötven év alatt több mint száz férfi szovjet-orosz űrhajós által „font kordon” áttöréséhez a parancsnoki rokoni hátszél.

jelena6.jpg

Aztán újabb közel húsz év csönd. A 38 éves Jelena űrmérnök, aki bejutott az űrhajósképzésre, harmincöt fős csoportban egy szem nőként. Férje tesztűrhajós, ő is kapott erős háttértámogatást, talán nem annyit, mint elődei. A kiképzése után hat évet várt a mai start pillanatára.

jelena7.jpg

Néztem a videón Jelena mai beúszását a Nemzetközi Űrállomásra, kicsit megilletődött volt az érkezéskor a sok öreg róka között, hiszen néhány már több alkalommal leúszta a maga kilométereit ezen az űrállomáson. Bár lehet, hogy csak a gyorsított hat órás utazás viselte meg és jelenléte inspirárólag hat majd a hétköznapokra.

jelena8.jpg

Különleges képekkel Tyereskováról és az elúszott szerszámos táska történetével búcsúzunk.

süti beállítások módosítása