Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Allison, a vízbombázó kapitánynő

2015. január 10. - Hölgypilota

A kanadai pilótanő, Allison Bennett nyaranta az ontarioi erdők felett tűzjárőrként repült korábban. Ha valahol erdő tűzet fedezett fel a tűzoltó repülőgépek megérkezéséig körözött a terület felett. 

5_205.jpg

De igazából mindig is vízbombázó szeretett volna lenni. Ahhoz pedig az úszótalpas repülésben is gyakorlatot kellett, hogy szerezzen. Ezért hát elment a Maldív-szigetekre, hogy ott az egyik hidroplán légitársaságnál turistákat szállítson a szigetek között. A muszlim országban nehezen fogadták el, mint pilótanőt mégis csak két év múlva tért vissza Kanadába.

1_217.jpg

Allison azóta Kanada Ontario tartományában az Erdészeti és Természeti Erőforrások Minisztérium alkalmazottjaként egy úszótalpas Twin Otter tűzoltó repülőgéppel oltja az erdőtüzeket.   

11_76.jpg

Allison szerint, amikor a vízbombázó teli tankkal felszáll a repülőgép valójában túlterhelt. A Maldív-szigeteken megszokott 5,5 tonna helyett, most több, mint 7 tonna teherrel száll fel. Bár a Twin Otter repülőgép 14 másodperc alatt képes feltölteni a 2000 literes tartályait, Allison az első napján 3 óra alatt csak 23-szor volt erre képes. Míg a gyakorlottabb és nagyobb repülőgéppel a kollégái 50-70-szer is leszálltak vizet vételezni.

10_85.jpg

Allisont nemrég már kapitánynak is kinevezték és ő lett Ontario történelmében az első vízbombázó kapitánynő. Most, hogy ez a vágya is teljesült már azt tervezi, hogyan ülhetne át a nagyobb Canadair CL-415s típusú tűzoltó repülőgépbe. 

Korábban írtunk már egy pilótanőről, aki a Maldív-szigeteken mezítláb vezeti a hidroplánt. És írtunk a spanyol tűzbombázókról is, akik videón azt is bemutatják, hogyan dolgoznak kötelékben. 

15_15.jpg

 

süti beállítások módosítása