Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

A világ első női katonai berepülőpilótája

2015. április 18. - Hölgypilota

A francia Jacqueline Auriol a világ első női katonai berepülőpilótája az 1940-es években a háború után az Elysee palota lakója volt.

3_228.jpgMadam Auriol az 1950-es és 1960-as években több sebességi repülési világrekordot is felállított. Apósa, a francia miniszterelnök támogatása nélkül mindez valószínűleg nem sikerülhetett volna, akkor, amikor a világon még csak kevés női pilóta volt. 

001copier.jpg

Bár korábban egy repülő balesetben utasként úgy összetörte az arcát, hogy utána két éven keresztül több műtétet is végrehajtottak rajta.  

4_223.jpg

Jacqueline az amerikai Cochrane után a nők közül a világon másodikként lépte át a hangsebességet 1953-ban. 

5_217.jpg

Élete során több mint száz különböző típusú repülőgépen és helikopteren repült és részt vett a legendás szuperszonikus Concorde tesztelésében is.

6_177.jpg

Berepülőpilótaként többször került életveszélyes helyzetbe. Így például akkor is, amikor a francia gyártmányú Dassault Mystére IV N típusú  vadászrepülőgéppel 1956-ban egy zuhanás közben dugóhúzóba került és csak a földközelben tudta belőle kivenni a gépet.

1_236.jpg

A korabeli lapok a két Jacqueline, azaz  Jacqueline Auriol és az amerikai  Jacqueline Cochrane párbajaként emlegették az egyre újabb női sebességi rekordokat.

Egy korábbi párizsi airshow-t videón is bemutatunk

süti beállítások módosítása