Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Boeing Stearmen emlékrepülés 93 nap alatt Angliából Ausztráliába

2016. január 11. - Hölgypilota

Tracey Curtis-Taylor 53 éves brit pilótanő 3 hónap repülés után Sydney-ben azt nyilatkozta, hogy útja maga volt a pokol és a mennyország.


1_271.jpg

A pilótanő még tavaly október 1-jén indult Angliából és most szombaton szállt le Sydneyben az 1942-ben gyártott nyitott Boeing Stearmen kétfedelű repülőgépével, melyet Magyarországon, Fertőszentmiklóson újítottak fel.

4_252.jpg

Az emlékrepülésen lerepülte azt az útvonalat, amelyet 1930-ban a világon elsőként Amy Johnson repült a brit birodalom fővárosából, Londonból Sydney-be. Hátborzongató, de mielőtt Tracey Curtis-Taylor elindult volna, tisztában volt az út kockázatával olyannyira, hogy részletesen rendelkezett a saját temetéséről. 

5_244.jpg

Tracey Curtis-Taylor az út során 93 nap alatt több, mint 21 ezer kilométert tett meg, napi 5-7 óra repüléssel 23 országon át, miközben több, mint 50 helyen kellett, hogy megtankoljon. Bár pilótafülkéjében volt GPS és iPad is, amely segítette navigálni, de csak látva tudott repülni. Azaz nem tudott sem éjjel, sem ködben, felhőben, sem pedig csökkent látási körülmények között repülni.

6_201.jpg

Az indulásnál, már Romániában vastag, áthatolhatatlan köd marasztalta a földön. Szaúd-Arábiában a porviharok miatt repülési magassága 300 méter volt. Ezen a magasságon viszont nemcsak tornyok, oszlopok, hanem csipkézett sziklahegyek is lehetnek a sivatagban. Időnként, még 1500 méteren is gyakran találkozott keselyűvel és sassal, és a velük való ütközés akár végzetes is lehetett volna.

2_257.jpg

Amy-vel ellentétben, aki annak idején szinte egyenes légvonalban tudott repülni Tracey Curtis-Taylornak ki kellett kerülni a háborús övezeteket is a Közel-Keleten. Csendes nyugodt napjaiban viszont önfeledten gyönyörködhetett a táj szépségeiben. A 3 hónapos repülés után a földet érés pillanatában a pilótanőnek cseppet sem meglepő módon csupán három dolog járt a fejében azonnal egy pohár pezsgő, manikűr és fodrász.
0_233.jpg

Tracey Curtis-Taylor kis pihenő után hamar visszamászik majd a pilótaülésbe. Az idén, a Boeing centenárium évében májustól szerte az Egyesült Államokban Seattle és Los Angelesen át New Yorkba és Bostonba is elrepül még.

3_262.jpg

A nyughatatlan hölgypilóta ezzel a repülőgéppel korábban Afrika csücskéről Cape Townból Londonba is elrepült egy emlékrepülésen. Londonból Ausztráliába egykor birodalmi hidroplánok is repültek. Ma már napfénnyel hajtva is elindulnak repülőgépek világ körüli útra. 

süti beállítások módosítása