Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Diplomamunkából Air Serbia dizájn

2016. július 12. - Hölgypilota

Mint a mesében: egy újvidéki főiskolás lány diplomamunkája képeit feltette az internetre, amire lecsapott az átalakulóban levő szerb nemzeti légitársaság.

tam1.jpg

Tamara Makszimovics pár éve az újvidéki Képzőművészeti Akadémia végzős hallgatónőjeként hallott a szerb nemzeti légitársaság eladásáról, a várható átalakulásról és a levegőben repkedő új nevekről.

tam3.jpg

Brand tervező grafikus szakosként diplomamunkájának a nemzeti légitársaság új logóját választotta. Érezte, hogy ebben stilizáltan szerepelnie kell az állam jelképének, a kétfejű sasnak és a három nemzeti színnek.

tam2.jpg

A történelemben keresett ihletet, motívumot és rátalált a Dusán kódexre. A kódex akkor született, amikor a középkorban a szerb császár a törökkel szövetkezve a legnagyobb hatalom volt Európában.

tam6.jpg

Diploma munkája terveit modern lányként közzétette a neten, hátha segít ez neki az elhelyezkedésben.

tam_1.jpg

A történet másik oldala onnan kezdődik, hogy hosszú keresgélés és egyeztetések után 2013-ban eladták a JAT Airways szerb nemzeti légitársaságot a nagyon tőkeerős Etihad-nek, amely egyébként az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti légitársasága.

tam8.jpg

A befektető csak 49 százalékot vett, hogy a légitársaság ne veszítse el az európai szabad repülési jogait, de az Etihad-é lett az üzemeltetés és egyből gépeket is adott.

tam4.jpg

Új tulajdonos, új gépek, új dizájn. Az átalakulás e területéért felelős egyik szakembere meglátta a neten az Etihad logohoz a képen láthatóan jól illő logó tervet és már csengett is Tamara telefonja. A brand grafikus lányt felvették az Air Serbia légitársasághoz és adtak mellé egy csapatot.

tam55.jpg

A képek a dizánj ötlet feldolgozását mutatják kívül-belül a gépen, a személyzet egyenruháján.

tam9.jpg

Az átalakulás után három év elég volt a régi dicsőség visszaállítására. Nemrég újra indították az egykori jugoszláv tengerentúli járatot, a képen látható Airbus A330 hetente többször Belgrádból New Yorkba repül.

a330.jpg

Korábban irtunk pilótanőkről, akik repülnek a szerb légitársaságnál. Az Etihad azóta az Alitalia olasz légitársaságot is leányvállalatává tette. Végül ajánljuk akár a strandon is olvasható az utasrepültetés nagy pillanatai című e-könyvet.

süti beállítások módosítása