Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Dorine, aki járni ugyan nem tud, de műrepül

2017. január 05. - Hölgypilota

Dorine Bourneton francia pilótanő kerekesszékét és cipőjét a betonon hagyva többszörösen is elkápráztatta a 2015-ös párizsi airshow közönségét. A deréktól lefelé lebénult, 42 éves pilótanő a világon elsőként műrepült a  Le Bourget repülőtéren. 

5_277.jpg

Az átalakított CAP 10 MBK típusú, kétüléses francia műrepülő repülőgépben a bal kezével működtette a botkormányt, miközben a jobb kezével végzett el minden egyéb műveletet. 

0_271.jpg

11_99.jpg

A másik speciális megoldásként a lábait, melyekben nagyon alacsony a vérnyomás rögzíteni kellett. A műrepülés során fellépő többszörös nehézségi erőt pedig a felső testével kompenzálta.  

10_119.jpg

Dorine élete 16 évesen változott meg, amikor másik három utassal a gépe lezuhant. A légikatasztrófát egyedül ő élte túl. Balesete után elhatározta, hogy lábak nélkül is azt az életet fogja élni, amit 16 évesen megkezdett, amikor a repülőklubba beiratkozott.

2_296.jpg

Vasakaratának köszönhetően húsz évesen meg is szerezte a privát pilótaengedélyt. Miközben férjhez ment, gyereket szült, és két könyvet írt az életéről megvalósította azt az álmát is, hogy műrepüljön.

12_73.jpg

Fél évig vizsgálták az orvosok, hogy a fogyatékossága miatt alkalmas lehet-e erre. A vizsgálatok eredménye alapján írták elő számára a pilótafülkében azokat az átalakításokat, melyeket korábban leirtunk.

2_296.jpg

A hazájában népszerű pilótanőt a Francia Köztársaság becsületrendjének lovagi fokozatával is kitüntették.
14_35.jpg

8_151.jpg

Korábban írtunk a szintén francia műrepülő pilótanőről, aki a Red Bull Air Race első női pilótája lett és egy sugárhajtású old timer repülőgépről is.  Itt pedig még többet megtudhat a két műrepülőről Besenyei Péterről és Veres Zoltánról.

süti beállítások módosítása