Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Akiről Airbus A380 óriásgépet neveztek el

2012. február 04. - Hölgypilota

A Qantas Ausztrál Légitársaság első Airbus A380 óriásgépét 2008-ban Nancy Bird Walton-ról, az első ausztrál hölgypilótáról nevezték el, aki 92 évesen részt vett a repülőgép avató ünnepségén is.

1935-ben ő volt az első ausztrál nő, aki jogosítványt kapott kereskedelmi gép vezetésére, azóta viseli a Bird harmadik nevet, ami madarat jelent.

Nancy 17 évesen tanult meg repülni. Az ifjú pilótalány ülésére vastag párnát kellett tenni, hogy elérje a botkormányt, mivel elég aprócska volt.

 Azon kevés ausztrál pilóták egyike volt, akik a múlt század első felében az ország legtávolabbi területeire közlekedő repülőjáratokon teljesítettek szolgálatot.

Ő arról vált nevezetessé, hogy orvosi segítséget vitt az isten háta mögötti területeken élő gyerekeknek, és ha kellett, beteg gyerekeket, állapotos nőket hozott el repülőjével városi kórházakba. Ekkor kapta a “Vadon angyala” nevet.

A második világháború idején a női Légi Kiképző Egység parancsnoka lett, 1950-ben pedig megalapította az ausztrál női pilóták szövetségét.

Walton hozzájárulását az ausztrál repülés fejlődéséhez a kormány úgy ismerte el, hogy 1997-ben felvette a “nemzet élő kincsei” listájára.

Az idős hölgy nagyon kellemesen érzi magát a róla elnevezett Airbus A380 fedélzetén.

süti beállítások módosítása