Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Háborús veterán egy hidroplán kormányánál

2012. február 14. - Hölgypilota

seabee1.jpg

A képen elől szemüvegben egy 87 éves második világháborús veterán pilótanő, aki tavaly két csobbanás erejéig életében először átvette az irányítást egy hidroplán felett.

Az eset tavaly nyáron történt a világ legnagyobb pilóta találkozóján az amerikai Oshkosh-ban, pontosabban a mellette levő Winnebago tavon, ahol egy családias vízirepülő bázis üzemel.

A képen az idős hölgy mögött ül a repülőgépben a hidroplán tulajdonosa, aki vendégül látta a hírességet egy körrepülésre. Felszállás után jó pilótaszokás szerint megkérdezték tőle, nem volna-e kedve egy „tuoch and go”-ra.

 seabee2.jpg

Ez magyarul hidroplán tolvajnyelven csobbanást jelent, amikor a képen parkoló helyzetben látható SeaBee repülőgép megkezdi a vizen a leszállást majd gázt adnak és felszállnak.

A 87 éves hölgy harminc éve egyáltalán nem vezetett repülőgépet, hidroplánban is életében akkor ült a másodpilóta székében először. Viszont annyira megtetszett neki a vezetés és a csobbanás, hogy rögtön megismételte azt, érintette a géppel a vizet újra, sőt az idén is bejelentkezett egy hidroplánrepülésre.

Az idős hölgy Jean Terrell Moreo McCreery második világháborús csapata - a Women Airforce Service Pilots – még szerepelni fog nálunk. A katonai vonatkozásról pedig annyit, hogy ma kezdődik Ázsia legnagyobb légi szalonja, a Szingapúr Airshow. Érdemes legalább online odarepülni.

szigapúr airshow2010.jpg

süti beállítások módosítása