Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Ausztrál bozótpilótanők

2013. március 14. - Hölgypilota

Ausztrália gyéren lakott déli részén egyre több nő jelentkezik bozótpilótának. Az Eyre-tó közelében egy parányi település mellett, ahol kevesebb, mint tíz ember él a helyi kocsmától néhány száz méterre van a repülőtér.

2_67.jpgAmikor még csak hajnalodik a WRIGHTSAIR légitársaság főpilótája Talia Sheppard már a felszálláshoz ellenőrzi a repülőgépét. Talia három éve dolgozik itt, nemcsak az embereket, hanem környék minden részét is jól ismeri. Huszonhét évesen ő a legfiatalabb főpilóta Ausztráliában, tizennégy pilótával dolgozik és néhányuk közülük az apjánál is idősebb.4_62.jpgTalia Dél-Afrikában született, ahol cápafigyelő repülő járőr volt. Ausztráliának ez a része azonban merőben más, bár itt van a turistákat vonzó Eyre-tó, amely Ausztrália legnagyobb és a világ tizenharmadik legnagyobb tava. A tóban a nagy szárazság miatt kiváló leszállóhely a turista járatoknak. 

Talia légitársasága a látványrepülésen kívül a helyi bányáknak charterjáratokat szolgáltat és segít a szarvasmarha telepeknek a csordák összeterelésében.6_54.jpgTalia azonban élete végéig nem szeretne itt ragadni, tavaly már a helikopter pilóta engedélyét is megszerezte.3_69.jpgA 30 éves Lou Oldfield pilótanő családjában a repülésnek már hagyománya van. A nagybátyja is pilóta volt, a nagyapja pedig egy légiközlekedési vállalkozást hozott létre a 40-es években.2_68.jpgLou mielőtt megalapította a saját légitársaságát, a CENTRAL EAGLE AVIATION-t, 2009-ben egy chartertársasággal szállította az Eyre-tóhoz a turistákat. Lou is csak a férje miatt ragadt itt, aki egy helyi 650.000 hektáros szarvasmarha telep menedzsereként gazdálkodik. 1_68.jpgLou életében azonban azóta, hogy az iker fiait megszülte - ellentétben a magyar női vitorlázórepülő válogatott Márkus Tímeával -  a repülés a második helyre szorult vissza.

süti beállítások módosítása