Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Kapos DropZone: Edina és a formaugró ejtőernyőzés

2014. június 04. - Hölgypilota

2500 méter zuhanás 50 másodperc alatt, közben egy virágalakzat összekapaszkodása. Erre készül most Kaszper Edina a kaposújlaki repülőtéren.

 0_139.jpg

A felkészülés helyszínén, KaposDopzone-n találkoztunk az alig egy éve ejtőernyőző, de azóta megszállott Kaszper Edinával. A bölcsész végzettségű, fejvadászként dolgozó Edina tavaly már kétszer is dobogósa volt egy, a Skyward szélcsatornában tartott 2 fős formaugró versenynek. 

5_171.jpg

Az öt körből álló versenyen minden körben más, előre kisorsolt mozdulatsort kellett adott időn belül minél többször végrehajtani. 

4_169.jpg

A hideg, borús, esős, szeles hétvégén a rossz idő miatt Edina egyetlen hölgyként egy hétfős formaugró csapattal gyakorolta a teremben a táblán kirakott formációt.

10_74.jpg

A Jamaica csapatkapitány utasításai szerint végrehajtott mozdulatokból a laikus szemlélő csak azt látja, hogy a csapat tagjai először különböző alakzatot öltve lassan egymáshoz sétálgatnak, majd hasra fekve egy gördeszkára emlékeztető szerkezeten ide-oda gurulnak miközben meg-megérintik egymás kezét, vagy lábát. 

11_62.jpg

Mindez persze szükséges ahhoz, hogy mindenki rutinszerűen tudja a levegőben ráváró lépéseket. A repülőgép ajtaján kibújva jobbra, vagy balra másznak és kapaszkodnak ki az ugrók menetiránnyal szembe, a bal rotor alatt, vagy a gép oldalára szerelt kilépőre állva várják az ugrás pillanatát, és vannak, akik a repülőgép belsejéből fejes kiugrással hagyják el a gépet.  

Ebben a formációban Edina a hátsó lebegő pozícióját tölti majd be, azaz gépen kívül, a jármű oldalán kapaszkodva ugrik majd le. Kérésünkre kijött az L-410 típusú repülőgéphez és megmutatta, honnan indítja majd a következő, ötvenedik ugrását.

14_20.jpg

13_37.jpg

6_133.jpg

4000 méterről 2500 métert zuhannak, ez alatt az 50 másodperc alatt hajtják végre a földön begyakorolt formációt. 

1_177.jpgA Hölgypilóta kérdésére Edina elmondta, hogy valószínűleg a vadászpilóta papája is hozzájárult ahhoz, hogy őt is vonzza a magasság és a repülés szabadsága. A legboldogabb, legizgalmasabb pillanat számára pedig maga a gépelhagyás és az utána következő 50 másodperces szabadesés.

3_173.jpg

süti beállítások módosítása