Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Eszkimó kapitánynő repül az Északi-sarkvidéken

2016. október 13. - Hölgypilota

Kanada Északi-sarkvidékén hazánknál ötször nagyobb területen 14 kis közösségben 9000 inuit őslakos él. Róluk nevezték el a tartomány legrégebbi és legnagyobb légitársaságát, az Air Inuit-ot is.

1_299.jpg

Az inuitek nemcsak nevet adtak a légitársaságnak, hanem inuit származású a légitársaság első kapitánynője, Melissa Haney is. 

0_263.jpg

Ezen a területen nincs kiépített út, így egész évben az egyetlen közlekedési lehetőséget légi úton biztosítják. Melissa  Bombardier Dash 8-as repülőgépén főként üzletemberek, halászok és vadászok utaznak az érintetlen vadvilágba. 

air_inuit.jpg

Első repülése kapitányként visszavitte a szülőföldjére. A Hudson öböl partján beugrott megnézni gyerekkori barátait és az összes rokonságát, akiket hosszú évek óta nem látott. A faluban hősként ünnepelték, kattogtak a mobiltelefonok.

3_290.jpg

Melissa férje is Bombardier Dash 8-as kapitány a légitársaságnál. A különleges repülési feltételek miatt a légitársaság pilótái között sok az őslakos. 

4_281.jpg

Melissával egyszer előfordult, hogy a hirtelen leereszkedett köd miatt kénytelen volt a vadonban leszállni. Szerencsére az egyik utasnak nem messze volt egy kunyhója, ahol tüzet raktak és elmentek vadászni, mert az egész napot kénytelenek voltak ott tölteni. Az eszkimók gyermekkorukban megszokták a zord körülményeket még ma is.

5_271.jpg

Korábban írtunk egy alaszkai hidroplán hölgypilótáról és olvashat a pilóták munkáját könnyítő magyar okos szemüvegről is. 

süti beállítások módosítása