Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Koronavírus felismerő kutyusok a reptéren

2020. szeptember 26. - Hölgypilota

A kutyák kiszagoljak a kábítószert, követik a nyomot, megtalálják a szarvas gombát a föld alatt vagy az embert a romok alatt. Miért ne használhatnák őket a korona vírus ellen is?

nyito33.jpg

Ezzel foglalkozik a Helsinki egyetemen több kutató, ahol Susanna a jópofa nevű Orrakadémia intézet vezetője. Ők képezték ki a kutyákat, hogy Covid-19 szagot fogjanak. Nemrég lehetőséget kaptak arra, hogy a kísérleteiket a Helsinki nemzetközi repülőtéren folytassák.

kutyus44.jpg

A kutyák szép nagy darabok, jó néhány embert, köztük engem is megijesztenének. Reklám céljából mutatják őket az utasoknak, meg hogy a kutyusok szokják a reptéri környezetet. Tulajdonképpen ez a pihenő idejük.

torles55.jpg

De a négy illat felismerő kutyus a színfalak mögött felváltva párban dolgozik. Amikor a repülőtéren az utas a koronakutya mintavételi állomásra érkezik, kap egy kendőt, letörli vele a bőrét.

beadod66.jpg

Bedobja a mintát a tartályba, a fal mögött azt az oktató a kutya elé teszi, aki 10 másodperc alatt jelzi az eredményt. Jön a másik kontroll szaglás, igy biztosabb az eredmény.

szagol77.jpg

Gyorsan körbeszaladt a világsajtóban ez a történet, nem nagyon hangsúlyozták, hogy ez egyelőre csak egy egyetemi kísérlet, én is az egyetem közleményét használom.

allomas992.jpg

Susanna több dologra hívja fel benne a figyelmet.

kutyus11.jpg

A kutya nem kapja el a vírust, mert hiányzik belőle az ehhez szükséges repector. Viszont a kiképzésük a Covid-19 szagfogásra nagyon változó. A 10 kutyából volt olyan, amely pár óra alatt betanulta a feladatot, de volt olyan is, aki több hónapig kínlódott vele. Ezeket az egyetemi laborba hagyják, nem viszik terepre. A kutya jelzése nem 100 százalékos, de eddig csak néhány százalékos volt a hibahatár.

allomas99.jpg

A repülőtéri kísérlet jelenleg egy önkéntes mintavétel, ahol a kutyák nincsenek hatósági szolgálatban. Ha a civil kutyák megérzik a páciensben a vírust, akkor javasolnak az utasnak egy hagyományos tesztet a Helsinki egyetem orvosi intézetében.

kiszagolja991.jpg

Különlegesség, hogy a kutyák a koronavírust is lényegesen alacsonyabb vírusmennyiségből tudják kimutatni, mint az általánosan használt vizsgálatok. Susanna szerint ezért a kutya orra napokkal a koronavírus tüneteinek megjelenése előtt tünetmentes embereknél is jelez.

susaanna88.jpg

Reméljük, hogy máshol is átveszik a kísérletet és az egyre biztosabb tapasztalatok alapján a kutyusok is segítik legyőzni a koronavírust. A szagló kutyák hatósági bevetése pedig egy sokkal bonyolultabb kérdés.

helsinki100.jpg

Irtunk korábban kutya-macska járatokról és friss videónk bemutatja a Wizz Air - Gripenek - Airbus A319 csütörtöki tisztelgő alacsony áthúzását Ferihegyen.

süti beállítások módosítása