Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Katherine, akit a kínai Amelia Earhart-nak neveztek

2021. június 10. - Hölgypilota

Kantonból zenét tanulni költözött Kaliforniába, zongoraművész helyett híres pilótanő lett belőle.

kinaiteso11.jpg

Katherine Sui Fun Cheung-ot unokatestvére vitte el először repülni, imádta minden percét, azonnal ment volna a pilóta iskolába.

kinai11.jpgA harmincas évek elején Amelia Earhart kitaposta az utat a nők számára a levegőbe. Amerikát átszelő női légi verseny után megalapította a 99 nevű pilóta nőkből álló szervezetet. Megnyíltak a nők számára is a repülő iskolák, társasági körökben sikk lett a nők repülése.

amelia11.jpgAz ázsiai hagyományok fényében szokatlan volt, hogy férje is támogatta új élet céljában. 10 légi óra után már egyedül repült az iskolában, pilóta engedélye megszerzése után meghívták a 99-ek által szervezett  légi távolsági versenyekre. Tagja lett a klubnak. kinai55.jpg

Katherine ott nem volt túl sikeres, viszont meghódította a közönséget a légi akrobatikában. Az óriás kört, a nyolcas spirál repülést, az orsókat vagy a háton repülést másoktól leste el vagy maga jött rá az ízére. Talán zenei múltja segítette ebben, akkor nem volt hivatalos műrepülő kiképzés. 

wong22.jpgA női versenyek helyszínein sok ezer néző követte a bemutatóit, híres lett. Hollywood első kínai származású mozi sztárja vett neki egy repülőgépet, a címképen látható Boeing Stearmen-t.  A kétüléses kétfedelű gép közkedvelt volt abban az időben, több mint 10 ezer darabot építettek belőle.

kinailicenc.jpgŐ volt az első kínai származású pilótanő Amerikában, később nemzetközi pilóta engedélyt is kapott.

kinaimuzeum11.jpg

A harmincas évek második felében Japán megtámadta Kínát. Az amerikai kínaiak gyűjtéssel és más módon támogatták egykori hazájukat. Ebbe a mozgalomba illeszkedett Cheung vállalása, hogy Kínában megtanítja a lányokat repülni. 

kinai77.jpgSzervezte a kínai pilóta iskolát, amikor tragikus események történtek. Elnyelte a tenger a példaképet, Ameliát a világkörülin útján, ami a női pilótákat megrenditette. Közelebb érintette őt az, amikor unokatestvére egy bemutató során összetörte az ő Boeing repülőgépét és meghalt.

kinaikislanya11.jpgVégül nem utazott Kínába, mert az apja is halálos beteg lett, akit ő ápolt. Mellette ott volt a családja, a lánya. A tragédiák miatt végleg földre szállt, nem repült többet. Tíz év elég volt a levegőben.

kinaiamelia11.jpgA sors furcsa fintoraként a második világháború végén próbálkozott repülő oktató vizsgát tenni, de mind a három alkalommal elkaszálták az egykori hirességet. Lehet, hogy japánnak nézték, ki tudhatja.

katherineidos11.jpgA 99-es szám nemcsak a repülésben hozott neki szerencsét, hanem az életben is. 2003-ban, 99 éves korában repült át végleg az égi világba. A kínai nevében lévő jóslat, miszerint hosszú életű lesz, bevált.

kinaiemlekmu11.jpg

Korábban irtunk már Ameliáról és a Boeing Stearmen rekordjairól is. Legfrissebb videónkon Lufthansa cargo képeket láthat. Végül szeptemberben Szegedre kell menni, ahol több mint 100 hőlégballon formázza majd az eget.

süti beállítások módosítása