Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Az ég királynője, a Boeing 747 Jumbo első pilótanője

2022. december 31. - Hölgypilota

Négy rekordot jegyez Lynn Rippelmeyer amerikai pilótanő, az egyiket éppen szilveszterkor érte el.

cimkep1_1.jpg

Lynn egy regionális légitársaságnál dolgozott 45 éve, ahol a tulajdonos nem engedte, hogy  a mentorának tekintett kapitánynővel repüljön együtt. Egy 19 személyes kanadai Twin Otterrel repültek néhány száz kilométeres utakat Illinois államban, az USA-ban.  

twin_otter11.jpg

A tulajdonosnak az volt a szavajárása, hogy egy férfi kell odafent arra az esetre, ha bármi baj történne. És nem akarják elriasztani az utasainkat, igaz?

noi_szemlyzet55.jpg

Aztán az élet közbeszólt, mert a rossz idő miatt a beosztott férfi pilóták nem tudtak megjelenni a startnál. Igy a két pilótanő lett a személyzet, a rossz időben egész nap repültek. Csak később tudták meg, hogy a menetrendszerinti kereskedelmi repülésben ők voltak az első női személyzet az USA-ban, ami aztán híressé is tette őket.

747ketto99.jpg

Lynn vidéki kislányként gyerekkorában rodeo versenyeket nyert és kalandvágyó volt. Az egyetem elvégzése után elkísérte barátnőjét New Yorkba. Mind a kettőjüket felvették légi kisasszonynak a TWA légitársasághoz igazából beugrónak. Sok volt a szabadidejük, Lynn közben csaposként, tanárként, vitorlás személyzetként is dolgozott.

piper11.jpg

Az egyik szigeten találkozott egy hidroplán pilótával, aki egy két személyes Piper Cub hidroplánon tanította meg repülni. Akkor még nem volt szó arról Amerikában, hogy felvesznek nőket légitársasági pilótának, nagyon macsós volt a pilóta szakma. 

lynn11.jpg

Lynn viszont mindig mentorokat keresett. Irt egy repülési témájú regényekkel lassan híressé váló írónak, aki Bach leszármazottjának tartotta magát. Bach úr a borítékba 100 dollárt is tett, ami akkor nagy pénz volt. Képezze magát, eljön majd a nők ideje, olvasta a biztató sorokat.

styuvi22.jpg

Lynn ezért szabad idejében pilótaként képezte magát, majd Miamiban már repülést oktatott, charter pilóta lett. Egy pilóta karrier programban pedig repülőmérnöki diplomát  szerzett. Közben néha légikisasszonyként repült, de nem tudott pilótaként megélni.

jhajtomu88.jpg

A hetvenes évek végén pár hónapot Spanyolországban angolt oktatott és csiszolta a spanyol nyelvtudását. Ott olvasta, hogy már két nőt felvettek nagyobb cégekhez légitársasági pilótának. Irt nekik, akik segítették őt bekerülni a Twin Otterre, A gépen két év alatt több mint ezer órát repült első tisztként. Itt a második rekordja. Ő volt az első Amerikában, aki légiutaskisérőből bekerült a pilóta fülkébe.

fedelzeti_mernok_77.jpg

Közben a női egyenjogúság hulláma a légitársasági repülésben is utat tört. A már híres pilóta Lynn-t a TWA légitársaság áthelyezte pilóta státuszba és egy Boeing 727-en harmadik pilótaként fedélzeti mérnök lehetett a két pilóta mögött.  Egy év múlva elbocsátották. De a női hátszél miatt sikerült bekerülnie több hónapos Jumbo nagygépes tanfolyamra. A képen a csoport éppen lazít, Lynn pedig egy szem nőként végzett az urak között.

skacokkal33.jpg

Egy cargo légitársaságnál nevezték ki első tisztnek, méghozzá a 747 repülőgépre. Ő volt Amerikában az első Jumbo-t vezető pilótanő, bár nem utasokat, hanem árut szállított. Harmadik rekord, talán a legnagyobb.

seaboard22.jpg

A Jumbon a hatodik emeleten ül a pilóta, 400 tonna felszálló tömeggel repül közel ezer kilométert óránként akár a tengeren túlra is.  Ha nem cargo a gép, akkor 400-500 utasért felel a kabinban. Nem véletlenül hívják a gépet az ég királynőjének. Ha nő az illető, akkor a Jumbo kapitányának is kijár ez a titulus.

pex22.jpg

Lynn egy év múlva céget váltott, egy frissen alapított fapados légitársaságban gyorsan lehetett kapitány. A kisebb Boeingeken -  727 és 737 – is repült, utóbbin egyik elsőként női személyzettel. oceanon_at44.jpg

Aztán talán reklámként őt küldték először a Jumboval a tengeren túlra Angliába. Az év nője kitüntetést kapta Angliában, mert ő az első női Boeing 747-es kapitány, aki ott landolt. Anne hercegnő is személyesen gratulált neki. Ez volt a negyedik rekordja.

747szaz.jpg

Később még sok különleges programban vett részt, de az már egy másik történet.

konyv66.jpg

Korábban írtunk Eváról, aki teher Jumbot vezet. Sajnos már a legtöbb légitársaság kivonta az Ég királynőjét az utas szállításból. Nemrég készitettünk egy magyar kapitánynővel egy videót a Wizz Air szimulátor központjában, aki szintén légikisasszonyként kezdte a karrierjét. Erről jövő héten, már az új évben bővebben írunk.

MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!!

süti beállítások módosítása