Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Repülő aranylány Szlovéniából

2022. február 16. - Hölgypilota

Ursa Bogataj világsztárokat maga mögé utasítva nyerte a pekingi téli olimpia női síugrás számát, ami inkább szerintem a repüléshez van közelebb. Ahol a sportoló teste szinte szárnnyá alakul. A szlovénok egyébként vegyes csapatban is nyertek, igy Ursa két aranyérmet vitt haza.

bogatajcimkep00.jpg

A szlovénok egyébként vegyes csapatban is nyertek, igy Ursa két aranyérmet vitt haza.

talaj31.jpg

10 évvel ezelőtt az akkor 16 éves Ursa Szocsiban tudta meg, hogy a következő 2014-es téli olimpián a városban először lesz olimpiai szám a női síugrás. A hídon így ünnepelt. A dolog pikantériája, hogy a világsztárok az előző vancouveri olimpia után beperelték a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot ezért és sikerrel jártak.

szocsi122.jpg

Ursa vagány kis csaj volt, nem félt semmitől. Ez a sportág ilyen habitust kíván.

ursaslto55.jpg

Kell hozzá jó egyensúlyérzék, ami nemcsak a kötéljárás, hanem a földi ugrások, emelések.

ursakotelen66.jpg

usa15repules44.jpg

ursedz22.jpg

A versenyzők egy spéci tartást tanulnak meg, amivel a levegőben szinte kormányozható szárnnyá alakulnak. A versenyzők a sánc aljára 100 km/h sebességgel érkeznek. Igazából nem nagyon ugranak, csak kifogy alóluk a föld és testtartást is váltanak.

ursasiklik28.jpg

Sokszor megnéztem Ursa arany ugrását Pekingben, a guggolásból erre a képen is látható tartásra váltott.  A sánc elhagyása után gyorsabban áramlik a levegő a háton és a léc felett, a sportoló testén és a sílécen felhajtó erő keletkezik.

bogatajcimkep00.jpg

Korábban párhuzamosan tartották a lábakat, de tudományos kísérletekkel is rájöttek, hogy igy keresztben tartva több lesz a felhajtóerő. Azóta ezt a stílust tanulják és alkalmazzák.

ursa_repul.jpg

A lányok a kicsi kacsójukkal pedig kormányoznak is, azért tartják kifelé a kezüket.

szelcsati99.jpg

barokamra25.jpg

Az irányítást szélcsatornában is gyakorolják,  a tüdő kapacitásukat pedig barokamrában is edzve növelik. levegoben77.jpg

 Ursa az igazi repülést is kipróbálta, nagyon tetszett neki.
fu22.jpg

Fontos a stressz tűrő képesség, hiszen a sportolók szinte télen nyáron vagy edzenek, vagy versenyeznek. Ha nincs hó, jó a fű is.

palya22.jpg

A képen a Pekingtől közel 200 kilométerre található síparadicsomban ilyen volt a normál pálya balról és alulról.

108_meter.jpg

A női normál síugrás olimpiai verseny két ugrásból állt. Ursa elsőre 108 métert, majd másodikra 100 métert repült. Ehhez még jönnek a repülésben az elegáns tartást és a földet érést minősítő pontok.

ketarany33.jpg

Senki nem várta Ursát az első helyre, ami talán egy tehertől szabadította meg. Világbajnokságon is csak egyszer volt ezüstérmes, két évvel ezelőtt egy baleset miatt operáltak, több mint egy évet kihagyott, de keményen visszaküzdötte magát. Az olimpia előtt nyert világkupa futamot is.

baleset88.jpg

Az aranyéremre esélyesek közül a német világsztár második lett. A sokszoros világbajnok japán versenyző pedig lemaradt a dobogóról is.

ursa11.jpg

Ebből aztán nagy botrány lett a második versenyen, ahol vegyes csapatok, két nő két férfi ugrottak. Mind a német, mind a japán csapatot kizárták, mert az említett hölgyek ruhája szabálytalan volt.

manci11.jpg

Mindenki tudja, hogy szárnyas ruhában vidáman repülnek irányítottan az emberi testek. Ezért érthető, hogy a síszövetség radikálisan akadályozza az ilyen irányban való fejlesztést, hiszen ez segítené a sportolókat a repülésben.

kabala22.jpg

A japán versenyzőnél 2 cm-rel volt nagyobb a ruha a megengedettnél, ezért zárták ki. A japán kultúra miatt az egész országban megszégyenült, egy fekete kockával kért elnézést az Instagramján az elmaradt olimpiai bajnoki cím miatt is.

masodikarany24.jpg

A 26 éves Ursa Bogataj kétszeres olimpiai bajnokként meglepetésre úgy döntött, hogy abbahagyja.  

ursavege88.jpg

Több olimpiai témáról irtunk korábban, itt az egyik. Néhány cikkünk a vízről felszálló kite szörfösökről is olvasható. Végül ajánljuk legújabb videónkat a Dunán landoló magyar lajstromban levő hidroplánról.

süti beállítások módosítása