Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Afrikai legenda

2013. szeptember 11. - Hölgypilota

Nelson Mandela, volt Dél-afrikai Köztársaság elnöke 1957-ben még meglepődött azon, ha afroamerikai pilótával repült. Bár azóta Afrikában is vannak pilótanők, a fekete kontinensen mégis csak nemrég óta van női kapitány.

4_104.jpg

Irene Koki Mutungi Kenya első pilótanője és Afrika első női repülőgép kapitánya hét éve repül a Kenya Airwys-nél.  

2_112.jpg

Az Egyenlítő menti egzotikus kelet-afrikai ország nemzeti légitársaságánál Irene kezdetben egy Fokkeren  Nyugat-Kenyában, majd egyre nagyobb Boeing gépeken és egyre távolabbra repült.

7_77.jpg

9_41.jpgA fővárosból, Nairobiból az első hosszújárata Amszterdamba volt. A nyolc és fél órás nappali repülést odafelé még kellemesnek találta, de az éjszakai visszaúton igencsak sok kávét elfogyasztott és a szemei is bepirosodtak.8_56.jpg

Afrika első női repülőgép kapitánya egy Boeing 767-300ER típusú repülőgépen szinte minden kontinensre viszi az utasokat. Reméli, hogy a közeljövőben átkerül egy még nagyobb Boeing B-777-es repülőgépre.

5_104.jpgMutungi kapitány az afrikai nők példaképe lett, bár elismeri, hogy pilóta apja segítsége nélkül valószínűleg nem, vagy jóval nehezebben tudott volna idáig eljutni.  A Bahamair szigetközi járatain már három kapitánynőt is találtunk, pedig biztosan nekik sem volt könnyű. A kenyai kapitánynő most 36 éves, a világ legfiatalabb pilótája pedig, aki nemrég körberepülte a Földet még húsz éves sincs.

süti beállítások módosítása