Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Családias repülőgépes piknik Kecskeméten

2013. augusztus 04. - Hölgypilota

Tegnap a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató első napját már több mint hatvanezer látogató látta, köztük mi is.

kecs1.jpg

A Magyar Honvédség Grípen vadászgép An-26 szállítógép alkalmi kötelékén kívül hét nemzet - orosz, török, kettő olasz, spanyol, lett és román – híres és kevésbé ismert köteléke is bemutatkozott. A kötelékek színes füstből országuk színeit, hatalmas szíveket és különböző alakzatokat rajzoltak az égre, miközben a hangszóró kedves tört magyarsággal kommentálta az eseményeket.

kecs4.jpg

Az idén 75 éves Magyar Légierő kiállított régi és új repülőgépeket, néhány helyen a pilóta üléseket és egyéb katonai eszközöket a rendkívüli hőséget jól viselő közönség kipróbálhatta. Az állig beöltözött katonák valószínűleg több mázsa súlyt emeltek meg, amikor a sorba álló gyereksereget ki-be pakolták ezeken a gépeken.  De különböző repülő szimulátoroknál is hosszú sorok álltak.

kecs5.jpg

A látogatók nagyobb része a kifutópálya vonalában táborozott le és akár egy strandon a magával hozott napernyők alól, vagy csak egyszerűen a napon fekve élvezte a légi bemutatót, miközben a hűtőtáskákból előkerültek a szendvicsek és italok.

kecs9.jpg

Tisztított és csomagolt zacskós vizet is osztottak, több helyen párakapuk permeteztek, a vízvételi helyek forgalmasak voltak, miként a kereskedők is mérték a hűvös italokat. 

kecs2.jpg

A ritka fák árnyékán egyszerre több család is osztozott. Egy kisebb fa alatt elfértünk mi is a már két napja úton levő szombathelyi nagyszülőkkel és két fiú unokájukkal, valamint a 3 éves és hathetes babával érkezett fiatal házaspárral. Bár a fiatal anyuka korábban még nem szerette a repülőket, most már ő magyarázta el nagyobbik fiának,  hogy mit lát, miközben a férje éppen a repülőket fotózta.

kecs3.jpg

Ejtőernyősök, motoros műrepülők, pápai C-17 tolatása a betonon, régi korok vadászai, harcászati bemutatók a földön, és még sok más, mi szem szájnak ingere vitte el a közönség figyelmét, fittyet hányva az irdatlan melegre.

kecs8.jpg

Gyerekek böktek az égre, élvezték a dörrenéseket, a kicsik  néha sírtak, de a következő körben már integettek a hangzavarban, de láttunk fülvédős gyereket is. Felnőtt csoportok parádéztak .egyforma trikókban vagy a második világháborús amerikai ejtőernyősök egyenruháját viselték.

kecs7.jpg

A hölgyek a szereplők közül sajnos hiányoztak, ha valaki máshogy tudja, írja meg nekünk. A Gripen MIG 29 magyar stand előtt láttunk egyszer külföldi egyenruhás érdeklődő katonanőt. Reméljük, jövőre majd hölgypilótákkal is találkozhatunk, úgy mint tavaly ősszel a cseh repülőnapon Hradec Kralovéban.

kecs6.jpg

A hosszú, tikkasztó nap végén először itt fellépő Orosz Vitézek Szu-27-es nehéz vadászrepülőgépek hangjára még sok ezer érdeklődő szaladt a pálya mellé és élvezte bemutatójukat, miközben egy szállítógép alatt a pilóták a rajongókkal már a zene ütemére táncoltak.

süti beállítások módosítása