Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Sétarepülés Budapest felett a Kutatók Éjszakáján

2013. szeptember 30. - Hölgypilota

A szemfülesek 15 fős csoportokban negyed órás virtuális Budapest feletti sétarepülésen is részt vehettek a Kutatók Éjszakáján.

14_13.jpg

Ha az előzetes regisztrációt követően megnézték a BME Repülőgépek és Hajók Tanszék repülésszimulátorát.

18_5.jpg

Bár a szimulátor nem a hagyományos, pilóták által is használt szimulátor volt, mégis tökéletes érzetet adott. A pilótafülkéből feltáruló látvány nagybani panoráma kivetítésének köszönhetően az egész csoport egyszerre élvezhette a repülést.

12_27.jpg

A Boeing B-737-es repülőgép virtuálisan a Liszt Ferenc repülőtérről szállt fel, majd a Csepel sziget érintése után a Duna vonalát követve 4-500 méter magasan repülve láthatók voltak a világörökség részét képező épületek is.

8_60.jpg

A repülés alatt elhangzott tájékoztatásból pedig még azt is megtudhattuk, hogy a leszállópálya fényjelzése hogyan segíti a pilótákat a megfelelő leszállási szög elérésében. A repülés pontos útvonala a térképen.

9_44.jpg

A kíváncsiak között szép számmal hölgyek is voltak. A szimulátor pilótafülkéjének jobb oldali ülésébe is beült hölgy elmondta, hogy őt igazán nem is érdeklik ezek a kütyük. Egyszerűen csak imád a repülőgépek közelében lenni és repülni. Repülés közben pedig szeret lenézni a földre és soha nem tud betelni a felhők és a felhők között ki-kibukkanó látvánnyal.

15_6.jpg

13_20.jpg

Repülni JÓ Füzetek

Egyet fizet, kettőt kap

5_108.jpg

7_81.jpg

De nemcsak itt, hanem a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumának félhomályában zsongó, hömpölygő vidám tömegben is sok volt a gyerek. Itt egy kislány épp azt tapasztalhatja meg a kishajóra kötött madzag végét fogva, hogy a zsilipen átengedett víz mennyisége és sebessége mekkora erőt fejt ki a sodrással szemben úszó hajóra.

0_77.jpgA résztvevők természetesen minden helyszínen minden kérdésükre választ is kaphattak és az eszközöket is kipróbálhatták.  

Bár a Kutatók Éjszakáján a vészhelyzetet nem lehetett kipróbálni a szimulátoron, itt egy videó az egykori Malév szimulátorban készült vészhelyzet gyakorlásáról.

Egy másik videó pedig azt is bemutatja, hogy az ötödik gyakorlás után egy amatőr hölgy az oktató segítségével hogyan tud a szimulátorban leszállni egy Airbus A-320 típusú, elég nagy repülőgéppel.

süti beállítások módosítása