Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Hidrogénballonnal elsőként a sztratoszférába

2014. január 14. - Hölgypilota

Az első női űrhajós, Tyereskova űrrepülése előtt 29 évvel Jeanett Piccard egy túlnyomásos kabinban majdnem húsz kilométer magasra jutott.

6_102.jpg

Jeanett Piccard a gyereknevelés mellett tudományos munkatársként támogatta férje, a neves sztratoszféra kutató, Jean Piccard munkáját.10_61.jpgJeanett Piccard a nők közül elsőként szerezte meg ballonra a pilóta engedélyt, hogy férje 1934-ben a világ akkori, legnagyobb ballonjával a sztratoszférában végezhesse tudományos megfigyeléseit.

4_134.jpg

A 175 méter magas, 17.000 köbméteres nagyon gyúlékony hidrogénballon gömb alakú gondolájában négy  órán át 17.500 méter magasra emelkedtek.

2_139.jpgBár Jeanett Piccardnak fogalma sem volt, hogy milyen irányba és milyen gyorsan sodródott a ballonjuk, a 8 órai repülés után mégis sikeresen leeresztette a gondolát, igaz egy szilfa tetejére.0_104.jpgJeanett Piccard, aki a nők közül a  világon elsőként jutott ki a sztratoszférába később a NASA tanácsadójaként elősegítette, hogy az amerikai női űrhajósok kijussanak a világűrbe.

8_77.jpgKorábban írtunk már egy ejtőernyős hölgyről, aki Felix Baumgartner sikeres űrugrása előtt már 2002-ben készült a sztratoszféraugrásra.

süti beállítások módosítása