Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Ma 95 éves a királynő adománya

2014. szeptember 12. - Hölgypilota

Ma napra pontosan 95 éve Wilhelmina holland királynő egy alakuló holland légitársaságnak engedélyezte nevében a királyi jelző használatát. KLM retro festésű gép érkezett Budapestre.

klm_1.jpg

1919-ben egy amszterdami sikeres légi kiállítás, egy agilis fiatal pilóta hadnagy és a befektetők elhatározták egy holland légitársaság megalapítását. A légitársasági cégnév eleganciájáért a szervezés során Wilhelmina holland királynőhöz fordultak, hogy engedélyezze a légitársaságnak a királyi jelző használatát.

klm6.jpg

Addig csak minimum száz éves patinás cégek jelentkezhettek a palotában ilyen kérelemmel. A királynő bölcs előrelátását mutatta, hogy a kivétellel történelmet irt, hiszen a KLM Holland Királyi Légitársaság cégneve már majdnem százéves. 

klm3.jpg

A légitársasági piacon és alakuláskori néven a KLM működik legrégebben a világon, bár már az Air France-KLM csoport tagja.

klm4_1.jpg

Másrészt 85 éve, 1929-ben szállt le először a KLM menetrendszerinti járata Budapest akkori közforgalmi repülőterén, Mátyásföldön. A Fokker gép Hollandia és a gyarmatok között közlekedett, az üzemanyag felvétel mellett bekapcsolták Budapestet a légi vérkeringésbe is. 

(Képünk sajnos nem a magyar, hanem egy pár évvel későbbi hasonló járatot mutat, középen a már nem fiatal hadnaggyal.)

klm5.jpg

Az utóbbi évfordulót ünnepelték ma Budapesten a képeinken látható retro festésű KLM gép vízágyús és tortás fogadásával, ahol többek között a holland nagykövet is köszöntőt mondott.

klm7.jpg

A fogadáson beszéltünk Wessely Márta magyar gasztronómiai szakíróval, aki a légitársaság megrendelésére korábban a holland nemzeti légitársaság üzleti utasai részére egy fedélzeti kiadványt, gasztro-kézikönyvet írt. Márta elmondta, izgalmas feladat volt számára a különböző célállomásokra vonatkozóan a helyi jellegzetességek bemutatása, a célállomásokon éttermek ajánlása.

WM.jpg

Sőt bizonyos országokban, főleg az arab világban a turistákkal szembeni helyi elvárásokat is részletezte. Például egy nő hogyan tud étterembe menni, mire számítson, mit vár el tőle a fogadó ország.

klm8.jpg

A tortán a fapapucs, ma minden utas három igazi holland tulipánhagymát kapott, csupa holland nemzeti jelkép. Az ünnepséghez nem illett volna a hastánc a betonon, viszont a hetvenes évek retro festése különlegessé tette az egyébként modern Boeing B737-800NG típusú KLM repülőgépet.    

süti beállítások módosítása