Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Ejtőernyős Vöröskeresztes nővérek

2016. január 04. - Hölgypilota

Az első magyar női ejtőernyősök Vöröskeresztes ápolónővérek voltak és életükben csak egyetlen sikeres ugrást hajtottak végre 1937-ben.

1_268.jpg

Az első magyar női ejtőernyősök Vöröskeresztes ápolónővérek voltak és életükben csak egyetlen sikeres ugrást hajtottak végre 1937-ben. A Magyar Vöröskereszt Egylet húsz nővért képzett ki a légi úton szállított sebesültek kísérésére és ellátására. Ejtőernyős képzésre azonban csak két nővért, Medveczky Gabriellát és Tatár Margitot találták alkalmasnak.

A bátor hölgyek szoktató repülését először egy kis sportgéppel, majd ejtőernyővel a hátukon egy csapatszállító repülőgépen végezték. A hölgyek az ejtőernyőket nehéznek találták és a képzésük során ugrásra nem is került sor. Életük első ugrását a Magyar Vöröskereszt Egylet háromnapos légi mentő konferenciája nemzetközi légi bemutatóján hajtották végre Mátyásföldön.2_254.jpg

A rendezvényen több külföldi repülőgép is részt vett, de csak a két nővérből, egy orvosból és egy ápolóból álló magyar csapat hajtott végre ejtőernyős ugrást. A MALERT HA-FKB lajstromjelű Fokker F-VII típusú speciálisan kialakított kórházgép 1937. június 12-én szállt fel Budapest térségének első állandó repülőteréről.

0_230.jpg

Az összegyűlt, ámuló tömeg feje fölött körözve először ejtőernyővel ledobták az orvosi felszereléseket, majd a csapat tagjai 800 méter magasból sikeres ugrást hajtottak végre. Az orvos után először Tatár Margit, majd őt követően Medveczky Gabriella hagyta el a repülőgépet.

A bátor hölgyek ugrásukkal történelmet írtak, mert életük első és egyben utolsó ugrásával ők lettek az első magyar női ejtőernyősök.

3_259.jpg

Korábban írtunk 117 hölgy világrekord ejtőernyős formaugrásáról és arról is, hogy Wizz Air bázisrepülőtér lett Debrecen.   Ma már sokan denevérruhában is repülnek.

süti beállítások módosítása