Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Alja az Adria Airways kapitánynője

2016. január 25. - Hölgypilota

Alja Berčič Ivanuš Szlovénia nemzeti légitársaságának első olyan kapitánynője, aki a légitársaság keretén belül szerezte meg a kapitányi címet.

1_275.jpg

A gépészmérnök végzettségű Alja a szlovén hadseregben lett hivatásos pilóta több mint tíz évvel ezelőtt, ahol ő volt az első pilótanő. Ötszáz órát repült Bell 206 Jet Ranger és Bell 412-es típusú helikopterekkel.

5_247.jpg

Majd 2005-ben jelentkezett az Adria Airways-nél, ahol átképezték sugárhajtású utasszállító pilótának. Évekig másodpilóta volt egy ötvenszékes Bombardier CRJ200-as repülőgépen.

4_254.jpg

De amint lehetett, a légitársaságon belül jelentkezett a kapitányi képzésre, amelyet első nőként sikerrel teljesített. Most kapitányként már a nagyobb CRJ 700/900 típusokkal viszi az utasokat és eddig már több mint hatezer órát repült.

2_261.jpg

Bár a légitársaság a járatbeosztásoknál tekintettel van az ötéves fiára, így is előfordulhat, hogy amikor reggel munkába indul, még zárva van az óvoda akkor a férje, vagy a nagymama segít neki. Amikor pedig este sokszor hazaér, már csak az alvó kisfiát tudja a kiságyában megsimogatni.

0_236.jpg

Bár a repülés alatt a telefonját is ki kell, hogy kapcsolja, mégsem aggódik, mert az erős családi háttérrel tudja, hogy otthon minden rendben van.  

3_265.jpg

Tavaly jártunk az Adria Airways légi járműveit is javító Adria Tehnika javító bázison, melyet azóta megvettek a lengyelek.  Végül érdekes történeti áttekintést kínálunk az utasrepültetés fejlődéséről is. 

süti beállítások módosítása