Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

HungaroControl tudásközpont átadása

2016. április 15. - Hölgypilota

Még most is csak 11% a nők aránya a HungaroControl légi irányítói között. A HungaroControl Léginavigációs Tudásközpont átadásakor néhányat láttunk közülük. 

4_267.jpg

730 ezer légijármű, 11,5%-os forgalomnövekedés 2015-ben, ennek ellenére a HungaroControl léginavigációja az elmúlt 5 évben másodpercnyi késést sem okozott a légtérhasználóknak.

10_107.jpg

A 3,5 milliárdos beruházás részét képezi a Léginavigációs Akadémia, valamint a radarszimulációs és kényszerhelyzeti központ.

11_91.jpg

A kényszerhelyzeti irányítóközpont az éles légiforgalmi irányítóközpont másolata. Ha az irányítóközpont valamiért leállna, elveszítené az irányítói képességét, a légiforgalmi irányítók át tudnak ide költözni, és legkésőbb hat órán belül folytatni tudják a légiforgalmi irányítást.

0_251.jpg

Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója egy gombnyomással életre kelti a a technikát és megnyitja az intézményt.
hc2_1.jpg

A Léginavigációs Akadémia 350 négyzetméteren, 34 szimulátorállással és két 180 fokos, háromdimenziós képi megjelenítéssel rendelkező toronyszimulátorral rendelkezik.

5_259.jpg

Emellett a kutatás-fejlesztési és szimulációs központ egyidejűleg 34 irányítói és 26 álpilóta munkaállomással üzemeltethető. Kitalálnak egy szimulációs helyzetet, megadják a feladatokat, felrakják a gépeket és a repülőtereket, beállítják az időjárást és a többi paramétert. Az álpilóták a feladathoz kérik a légi irányítást, mint a valóságban, az irányitók meg gyakorolják a forgalom kezelését, mint a napi munkában.

7_200.jpg

Lehet gyakorolni például, hogy mit jelent egy pálya lezárása egy repülőtéren, ami jelenleg éles helyzet Ferihegyen.  Hogyan kell a forgalmat lassítani ehhez a magas légtérben, megadni a besorolásokat, ha egy gép tovább foglalja el az egy pályát, akkor mit kell tenni azokkal, kik várnak a leszállásra.

hc3_1.jpg

Szintén szimuláción kísérletezték ki a légi folyosók megszüntetését vagy más olyan új eljárásokat, ami a HungaroControl versenyképessége növelésének is az alapja.  

8_141.jpgKorábban írtunk egy friss diplomás légi irányító hölgyről és a HungaroControl új 3D toronyszimulátorának átadásáról a Nemzeti Közszolgálati egyetem kampuszán is. Az álpilótáknak pedig ajánljuk a nagyvasak vezetését a levegőben.

süti beállítások módosítása