Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

A brit királynő és a repülés

2016. június 22. - Hölgypilota

Őfelsége II. Erzsébet brit királynő nemrég ünnepelte 90. születésnapját, a végén mutatjuk a tiszteletére rendezett ünnepségen a légi parádét videón, az első képen éppen az egyik légi köteléket figyelik a Buckingham palota erkélyéről. A videó előtt néhány kép a királynő és a repülés kapcsolatáról.

britrep.jpg

Talán kevesen tudják, hogy a királynő nagyon közel áll a repüléshez, mert családjában a hercegek már nem lovassági tisztek, hanem helikopter pilóták. A királynő fia Károly herceg és András herceg szolgáltak a brit királyi légierőben, András herceg részt vett a falklandi háborúban is. Fiú unokái folytatták a családi hagyományt, Vilmos – vele a képen - és Henrik hercegek szintén pilótaként szolgáltak, sőt Harry herceg Afganisztánban is repült.

britrep1.jpg

A királynő rövidebb utakra helikopterrel és regionális repülőgéppel utazik, természetesen ezek angol gyártmányúak.

britrepheli.jpg

britrepavro.jpg

Hosszabb utakon a nemzeti légitársaság, a British Airways gépein repül, a szuperszonikus Concorde-tól az Airbus A380-on át a legújabb Dreamliner-ig, Boeing B787 gépig, amelyben szintén található angol alkatrész.  

concorde.jpg

concordobelul.jpg

dreamlineren.jpg

A királynő, mint államfő nemcsak reprezentál, hanem névadója volt nemrég egy repülőgép hordozónak és ő avatta fel Londonban Heathrow repülőterén az ujabb terminált, amit szintén róla neveztek el.

hordozo.jpg

terminalkiralyi_1.jpg
Talán a pilóta hercegek miatt a királynő kitűnően ért a madarak nyelvén is.

bagolyka.jpg

A légi parádén történelmi és mai légi kötelékek is repültek, a kép részletezi őket, majd a videón láthatóak a repülések és a királyi család, különösen a dédunokák komoly érdeklődése a repülés iránt. 

repules_alakzat.jpg

Irtunk már a herceg pilótákról, egy másik terminál, a Heathrow T5 megnyitásáról, ahol pilótanő repülte az első járatot. Végül ajánljuk az utasrepültetés nagy pillanatairól szóló e-könyvet.

süti beállítások módosítása