Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Katalin hercegnő meglátogatta a királyi repülőnapot Fairfordban

2016. július 09. - Hölgypilota

Pénteken, ahol a hercegi család sztárja a három éves György volt. A kis herceg közelről megismerkedett vadászgéppel, helikopterrel és a Hercules szállítógéppel is.

red2_1.jpg

Oxford mellett található a Fairford-i légi bázis, ahol a héten a világ legnagyobb katonai repülő bemutatójának tartott hagyományos királyi repülőnapokat szerveztek Royal International Air Tattoo (RIAT) néven.

hercegno_1.jpg

Természetes, hogy a repüléshez közel álló hercegi család a rendezvényen hivatalos látogatást tett. Vilmos herceg a Királyi Légierőben az apjához hasonlóan helikopter pilótaként szolgált. Katalin hercegnő pedig a védnöke az idén 75 éves RAF Air Cadets szervezetnek, amely a királyi légierő pilótajelöltjeit tömöríti. A hercegnő a tiszteletükre öltözött kékbe.

george3.jpg

A katonai gépek elég hangosan repültek, nem kímélték a dobhártyát, ezért a hivatalos látogatás rosszul indult, az erős zajban a kis herceg elpityeredett. Katalin ölbe vette és hoztak neki egy csinos fülvédőt is, így már ráhangolódott az eseményre.

heli1.jpg

heli2.jpg

A hercegi családi hagyomány kötelezi az alig három éves György herceget, leendő pilóta jelöltként ideje ismerkednie a helikopterrel. Olyan helikopterhez vitték, amelyik típusban a papája, Vilmos herceg kiképzést kapott. Vilmos beült az oktató székbe és onnan magyarázott a mamája szoknyája mellett ülő fiának. A kis herceg megszemlélte a helikopter farok rotorját is.

red1_2.jpg

György herceget egyébként jobban lekötötte a Red Arrows légi bemutató kötelék vadászgépe. Ott már kipróbálta, hogy milyen érzés a pilótafülkében ülni. A cikk végén megnézheti a Repülni JÓ öt éve a RIAT-ról készített képeit és videóját a brit atombombázó, a Vulcan bemutató repüléséről.

george2.jpg

Egy őrmesternő kék malacot ajándékozott a kis hercegnek és áradozott róla, mennyire érdekli a fenséget a repülés, aki szerinte légi kadét lesz mindenképpen, mire eljön annak az ideje. A kadétok parancsnoka, egy dandártábornok pedig tisztelve György érdeklődését a repülés iránt, bő tíz év múlva szívesen látja a fiatal herceget a pilóta növendékek között.

george1.jpg

Végül a hercegi család nem hivatalos programként – már fotók nélkül - a brit birodalomhoz tartozó Ausztrál Királyi Légierő Lockheed C-130 Hercules típusú szállító gépét - a képen a zenekar mögött - is meglátogatta.

vege1.jpg

A kis herceg a királynő kilencvenedik születésnapján is megcsodálta a légi bemutatót. A RIAT hangulatát jól visszaadják a képek és a Vulcan repüléséről szóló videó. Végül ajánlunk egy e-könyvet a legutóbbi kecskeméti repülőnapról, ami már sajnos három éve volt és ki tudja, mikor lesz a következő.

Utóirat: 28 képes képtár a kis herceg első repülős szerepléséről, amelyik bármely képre kattintva elindul.

süti beállítások módosítása