Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Jodie pilótája Harrison Ford világsztár

2016. július 29. - Hölgypilota

A világhírű színész és pilóta Harrison Ford a saját régi gépével tegnap két iskolakört repült Jodie-val OshKosh-ban a világ legnagyobb pilóta találkozóján.

ford23.jpg

A dús szakáll Harrison Ford arcát rejti, akire két éve vigyáztak az istenek, amikor hobbi repülése közben egy világháborús gép motorja felmondta a szolgálatot. Ford gyors döntéssel vitorlázva kényszerleszállt egy golfpályára, a darabokra törött gépből súlyos törésekkel emelték ki a golfozók, néhány hónapja repült újra az idén egyébként már 74 éves világsztár.

ford25.jpg

A bombázó alatt repülőgépek ezrei a földön OshKosh-ban

Évente 15-20 ezer repülőgép és több mint félmillió ember találkozik egy hétre Oshkosh-ban, amit a Kisérleti Repülők Szövetsége rendez. Ennek a szövetségnek egyik programja a Fiatal Sasok, ahol 8-17 év közötti gyerekeket hoznak közel a repüléshez, nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is. A gyerekek egy alkalomra szóló repülését, a Fiatal Sas járatot a pilóták önkéntesként magángépeiken és adományozók pénzéből kisebb kereskedelmi járatokon biztosítják.

ford21.jpg

A Fiatal Sasok program eredetileg egymillió tagot, egymillió járatot célzott meg. Harrison Ford öt évig volt a program tiszteletbeli elnöke és jó néhány fiatal sas pilótája. A siker miatt a szervezők nem álltak meg az egymillió járatnál, hanem folytatták a programot. Tegnap jelentették be a kétmilliomodik tagot és járatot, ahol Ford gépén a Fiatal Sas vagy inkább Sasnő a 16 éves Jodie volt

Jodie nem akárki, mert ő a Civil Air Patrol amerikai szervezet kadét ezredese, ami ott a legmagasabb rang. A CAP vagyis a polgári légi járőrözés az amerikai légierő és haditengerészeti légierő önkéntesekből álló kisegítő szervezete, amit a szövetségi állam nagyon komolyan támogat. A szervezetben a kadét program célja, hogy segítsék a légierő személyi állományának utánpótlását.

ford22.jpg

Jodie itt érte el a legmagasabb rangot és elismerést, és természetesen nyitva áll számára a katonai vadász pilóta pálya, amit ő szeretne is elérni. 10 repült órával már megkezdte a pilóta képzését.

A reklám miatt talán segítették egy kicsit Jodie-t abban, hogy pont ő legyen a kétmilliomodik Fiatal Sas.  Jodie a repülés során meglepődött, hogy a hírességek is használják az ellenőrzési listákat, nem gondolta volna.

fordcim1.jpg

Amerikában komolyan veszik a fiatalok érdeklődésének a repülési hivatás felé való terelését, nagy hagyománya van ott ennek akár önkéntesként, akár szövetségi forrásból és világsztárok is erősítik médiaértékét. Talán itt Magyarországon is követendő példák lehetnének.

ford24.jpg

Nemrég írtunk amerikai vadászpilótanőről, mellé ajánlunk egy különlegességet is, amikor Harrison Ford vezeti a klasszikus old timer Ford Trimotor repülőgépet, egyébként csak névrokonok az autókirállyal. A repülő és az autó szavak összerakva, repülő autóként pedig már ma sem a fantázia termékei.

süti beállítások módosítása