Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Két arab pilótanő vezeti a világ legnagyobb utasszállítóját

2017. június 20. - Hölgypilota

Titokban minden pilóta álma, nemcsak a férfiaké, hogy Super Jumbónak becézett 650 tonnás, akár 800 utast is szállító Airbus A380-as óriás repülőgépet vezethessen.  0_284.jpg

Méreteit tekintve ez a típus nagyjából kétszer akkora, mint a Boeing B737-700-as. Azt már mondanom sem kell, hogy a világ egyik legnagyobb légitársasága, az Emirates rendelkezik a világ legnagyobb utasszállítójának legnagyobb flottájával.  
4_295.jpg

Bár a légitársaság 4000 pilótát foglalkoztat, de csak 60 pilótanőt találunk köztük, és csak kevesen vannak az arab országokból. Ezért is számított mérföldkőnek, hogy az Emirates egy korábbi Airbus A380-as Dubaj-Bécs járatának pilótafülkéjébe egyszerre két arab pilótanőt is beválasztott.

8_158.jpg

A járat parancsnoka az egyiptomi Nevin Darwish kapitánynő volt. 

9_123.jpg  Aki egyben az első arab pilótanő, aki Airbus A380-as gép bal oldali ülésébe ülhetett.

5_285.jpg

A járat első tisztje pedig az Egyesült Arab Emírség-beli Alia Al Muhairi volt, a légitársaság legfiatalabb, még csak 25 éves emirátusok-beli pilótája. Alia egyben a világ legfiatalabb olyan pilótanője, aki Super Jumbót vezet. Ő örül annak, hogy az országa a nők előtt is megnyitotta a kereskedelmi pilóta karriert.
3_307.jpg

Bár az arab világban a szokások és a hagyományok miatt még mindig sokan vannak, akik ellenzik, hogy a nők is pilóták legyenek. Alia egyébként 2012 óta repül a légitársaságnál, ennek ellenére az anyja még mindig nagyon aggódik a lánya miatt és elvárja, hogy minden fel-és leszállás után felhívja őt. 

2_309.jpg

Korábban írtunk egy német Airbus A380-as pilótanőről. Heti hír az Emirates székhely városából, Dubajból, hogy ősszel indul a Volocopter pilóta nélküli légitaxi a városi közlekedés levegőbe emelésére. 

süti beállítások módosítása