Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Svájc első szuperszonikus harci pilótanője lehet

2018. január 15. - Hölgypilota

Döntött a parancsnok, Fanny Chollet főhadnagy pilótanőt több férfi tiszttársával együtt F/A-18 hangsebesség feletti vadászgépre, harci pilóta átképzésre küldte. shottycim.jpg

Fanny decemberben végezte el a svájci hadsereg pilóta iskoláját és katonai pilótaként a Shotty hívójelet választotta, ami a szlengben nagyjából annyit tesz, hogy ő az első – nyilván NŐ – a pilótaülésben.

shotty2.jpg

A svájci légierő rendelkezik egy kiválasztási programmal, ahol a főhadnagynő 700 jelentkező közül lényegében 9 év alatt jutott be a legjobb háromba. Még két osztálytársát vezényelték FA-18 továbbképzésre.

Az egyébként pilóta családból származó Fanny 17 éves gimnazistaként jelentkezett a programba. 20 éves koráig ez hobby volt, majd akkor vette fel a svájci Luftwaffe. Az első öt évben egy biológus egyetemi diploma mellett Chollett lényegében polgári pilóta szakszolgálati engedélyt szerzett.

pc21.jpg

Az elmúlt évben viszont már svájci katonai kiképzőgépeken tanult és repült tovább. Teljes műrepülő kiképzést kapott két turbóhajtóműves gépen, a modernebb Pilatus PC21 képe itt látható. Ezek a gépek közel 700 kilométeres sebességre képesek.

Mindez semmi az F/A-18 Hornet, Lódarázs fürgeségéhez képest, amely már kétsugárhajtóműves és szuperszonikus vadászgépként a hangsebesség felett, közel 2000 kilométer óránkénti sebességgel repül.

f18.jpg

A svájci légierő használja a Hornet vadászgépet, az átképzés is ott történik, a három pilóta taktikai szárnysegédként szolgál és tanul majd a 18-as században. Az év végén Shotty lesz az első svájci vadászpilótanő a Lódarázs pilótafülkéjében, és ezzel csatlakozik viszonylag kevés európai vadászpilóta társnőihez.

shotty.jpg

Több vadászpilóta nőről irtunk már, ebből az ikreket is nevelő norvég F16-os pilótanő tetszett a legjobban. De legutóbb egy svéd pilótalány kapcsán feltettük azt a kérdést is, hogy mikor lesz a magyar Gripen pilótafülkéjében hölgypilóta?  Aki békésebb vizekre evezne, annak ajánlom a Budapest Airport tavalyi rekordját a több mint 13 millió utassal.

süti beállítások módosítása