Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Szegedi Repülőnapok, családbarát és programgazdag hétvégén jártam

2018. szeptember 20. - Hölgypilota

Magyarországon csak Szeged szervez három napos repülőnapokat immár három éve, ahol neves külföldi fellépők mellett a hazai ászok is repülnek a programban. Plusz sok-sok sétarepülés, hőlégballonok, gyerekprogramok, mi szem szájnak ingere.

hpcim_2.jpg

A repülő program közül három tetszett különösen:

A kötelék repülések, amikor repülőgépek szorosan összezárva, különböző alakzatokra váltva festik meg az eget az elmaradhatatlan füstjelükkel.
hp7_3.jpghp5_5.jpg

Ebben Szegeden a világhírű balti Méhecskék – Baltic Bees - szinte jókedvet csíptek belénk, hat sugárhajtású repülőgép, kék sárga potroh törzzsel és szárnyakkal hol ékben, hol dárdában, hol gyémánt, hol ki tudja milyen alakzatban nem túlzott hangerővel repültek el közel-távol. Pilóták mondták, hogy alakzatban repülve a vezérgép a szem, a többiek pedig csak őt látják és követik „vakon” néhány méterről. Orsóztak is együtt, akkor a 6 gép mintha egy lett volna, néhány szép  alakzatot videónkon is meg örökítettünk. hp9_2.jpg

A szegediek még egy köteléket hívtak Csehországból, a Red Bull Air Race Flying Bulls légcsavaros gépeit, a négy vörös-kék repülő bika többször szintén szép alakzatokat formált. Mindkét kötelék egyéni műrepülései, mit mondjak, már nem hozott lázba.
hp8_1.jpg

A vitorlázó műrepülő égi tánca. Gyönyörű kék ég, kecses fehér színű és hangtalan repülőgép, amely felülről lefelé mindkét szárnya végén tejfehér füstöt rajzol az égre.  Olyan hangulatot árasztott, mint amikor a tornászlányok szalag gyakorlatokkal bűvölik el a közönséget, csak itt a füst szalag tovább tartotta az égen a tündéreket.
hp4_7.jpg

Többször láttam már a Duna felett a Mi-2 helikoptert, de ilyen közelről, pár 10 méterről még soha. Repülő csirkecombnak is becézik, de tényleg, a farokkal alul állva körzött, vagy fordítva lógott a semmiben, eltűnt a saját füstjében, amikor nem látott semmit a pilóta. Görögtüzet eresztett, rakétákat lőtt ki, mindezt olyan könnyedséggel. A videónk jobban visszaadja a hangulatot.

Péntektől vasárnapig több mint 20 ezer látogató, ezek közül 1400 14 év alatti gyerek, ők ingyen jöhettek be nézőként, volt kíváncsi a programokra. Sokan séta repültek, még többen reptettek valamilyen ott kapható vagy a bejáratnál ajándékként szerzett modell repcsit, sárkányt.

hp3_10.jpgPéntek este pedig átrepültem hőlégballonnal a Tisza felett, néha a kosarunk a fákat súrolta, a képen ők repültek előttünk. Láttam két hőlégballon összeütközését, ami egyáltalán nem vészes, finoman lepattantak egymásról. A több mint 30 versenyző miatt nem fértünk be a cél leszálló helyre, ezért a szomszédban a cikóriában landoltunk. Erről a kalandról videót is készítettem, pár nap múlva ez lesz a következő bejegyzésem.

süti beállítások módosítása