Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Négylábú űrhajós falka, ugatás az űrben

2015. április 14. - Hölgypilota

Vasárnap volt az űrhajózás világnapja, most azokról az űrben járt kutyákról írunk, akik nélkül, a rajtuk szerzett tapasztaltok híján Jurij Gagarin 54 éve a földön maradt volna.

11_83.jpg

A szovjet kísérletekben Koroljov űrpápa majmok helyett kóbor kutyákat használt, akik jobban viselték a szélsőséges időjárási körülményeket és az éhezést.

5_216.jpg

Miután a Moszkva utcáin összefogdosott kóbor ebeket lemérték, közülük, akik súly és méret alapján megfeleltek a tervezett űrkabin méretének, elkezdték kiképzésüket. Kezdetben egyre kisebb helyen tartották őket egyre hosszabb ideig azért, hogy hozzászokjanak az űrkabin szűk méretéhez. Pörgették őket a centrifugában, kilőtték kisebb katapulttal, levitték őket a víz alá lélegeztetőkészülékben, és amelyik kibírta a gyorsulást és a zajokat, az maradhatott az űrhajós falkában.

9_94.jpg

A Bajkonur űrközpontban jeladókat és különböző szenzorokat építettek be a kutyák bőre alá. Mérték a kozmikus sugárzást, a kutya EKG-éjét, vérnyomását, pulzusszámát és mozgását.

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?

 

Kezdetleges szkafandert is kifejlesztettek, de csak a lány kutyák számára, amely egy belső zsebben összegyűjtötte a kutya pisit meg a kutya kakit. A 1957-ig 12 kutyát lőttek fel 100 kilométertől 450 kilométerig terjedő magasságig, néhány kutya már ballisztikus pályán is járt, viszont akkor még egyikük sem tért vissza a Földre.

10_96.jpg

Hruscsov szovjet pártfőtitkár az októberi forradalom 40. évfordulójának méltó megünneplésére parancsba adta az űrrepülés bemutatását a világnak - egy kutyával. A leghíresebb szovjet állatot, Lajka kutyát, aki egyébként lány volt, 1957. november 3-án lőtték fel a Szputnyik 2 űrhajón.

13_46.jpg

Lajka kutya egy túlnyomásos kabinban, étel és innivalóval ellátva. többször megkerülte a Földet A kísérlet célja az volt, hogy bebizonyítsák, hogy élő utas is túléli a Föld körüli pályára állítást, elviseli a súlytalanságot, amely megnyitja majd az utat az emberi űrrepüléshez. Sajnos Lajka visszatérése a Földre nem járt sikerrel.

14_26.jpg

1960 augusztusában viszont Belka és Szterlka voltak az elsők, akik Szputnyik 5 űrhajón repülve sikeresen vissza is tértek a Földre. A legtöbb időt pedig Veterok és Ugolyok töltötték az űrben, összesen 22 napot. A kutyák közül volt, aki veterán kozmonautaként többször is járt az űrben és onnan biztosan megugatta a Holdat.

6_176.jpg

A végén megidézzük Valentyina Tyereskova, a világ első űrhajósnője élményeit és a jövőbe tekintve foglalkozunk a Milliárdosokkal az űriparban.

süti beállítások módosítása