Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Emma dróntechnológiát fejleszt a repülőgép karbantartásban

2024. január 09. - Hölgypilota

Amerika egyik legnagyobb légitársasága, a Delta Air Lines már drónokat használ a repülőgépek külső hibáinak keresésére. Emma ilyen drónok önálló repülését felügyeli távpilótaként és az eszköz karbantartási képességeit fejleszti.

deltacim22.jpg

A drónok önállóan nagy felbontású képeket készítenek a repülőgépről, amit egyelőre emberek, a karbantartók elemeznek.

delta55.jpgAz Airbus A350-900 a légitársaság egyik legmodernebb gépe. 66 méter hosszú és 12 méter magas. A pilóta ugyan minden felszállás előtt körbejárja, de az óriásgép külső karbantartási kézi ellenőrzése időszakonként 16 órát igényel.

delta66.jpg

Emmáék a fejlesztésben már ott tartanak, hogy a karbantartó drón képes minden Delta légitársaság által repült típust önállóan körbe repülni, akár a betonon vagy benn a hangárban. Emma ilyenkor biztonsági távpilótaként felügyeli a drón repülését, ha szükséges lenne, átveheti annak irányítását.

delta22.jpg

A drón nagy felbontású képeket küld a karbantartónak, aki igy 90 perc alatt végez az ellenőrzéssel.  A több százmillió dollárba kerülő gép hamarabb visszatérhet az utasszállításba, olcsóbbak lehetnek a jegyek a kisebb önköltség miatt.

deltadelta00.jpg

A hatóság egyelőre csak a biztonságot alapjaiban nem érintő munkákhoz engedi oda a drón „szemét”. Jelenleg a cég két drónja – emberi neveken Reba és Dolly – még csak festékfoltokat kereshet.

delta33.jpg

Emma a drónszállító céggel együttműködve fejleszti az újabb alkalmazásokat. A mesterséges intelligencia kihasználásával nemsokára a karbantartó ember is kiváltható lesz a hibakeresésben.

deltade22.jpg

Emma Galarza 8 éve végzett gépészmérnökként, beszél spanyolul is, általában Atlantában dolgozott. Először egy smink kísérleti laborban volt asszisztens. Jött utána a Delta légitársaság, ott a karbantartás kiterjesztett valóság projektjében vitt feladatokat.

delta77.jpg

A projekt kifutott, több helyen dolgozott, alapított önálló céget is. Utóbbiban pályázati pénzből olyan hámot készítettek, amely érzékszervi visszajelzést ad, hogy segítse a vak kutyákat a környezetükben való eligazodásban.

delta44.jpg

Egy éve visszatért a Delta TechOps karbantartó céghez, közben drónpilóta jogosítványt szerzett. Az egyetem elvégzése óta folyamatosan önkéntes egy lóterápia farmon, ahol értelmi fogyatékos gyerekeken segítenek.

delta99.jpg

Irtunk már korábban repülőgépszerelő mérnöknőről. Egy éve Keszthelyen videót készítettünk a mezőgazdasági drónpilóta képzésről. Nyáron pedig podcastot publikáltunk egy másik magyar drón ladyről.

süti beállítások módosítása