Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Kate Rubins napelemet szerel az űrben

2021. február 28. - Hölgypilota

Űrséta helyett űrkapaszkodás, romantika helyett meg komoly szerelőmunka várja az űrhajósnőt a Nemzetközi Űrállomás külső felületén.

szerelcim33.jpg

Kate Rubins amerikai űrhajósnő mikrobiológus, ötödik hónapja és már második alkalommal dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson.

szele111.jpg

A fő munkája mellett elsajátította az űrszerelői szakmát is, hiszen már négy évvel ezelőtt is volt külső űrmunkán.

16evben11.jpg

A bejegyzés írása közben is kinn dolgozik, a NASA közvetítette, összefoglalom, hogy néz ez ki minden elegancia nélkül, mégis fantasztikusan.

szerelnek22.jpg

Négy nappal ezelőtt már társaikkal az űrállomáson elkezdték ellenőrizni az űrruhákat, a szerszámos táskát és az alkatrészeket, amit majd felszerelnek. ruhak222.jpg

A ruha felvétele sem megy egyedül, ebben a másik űrhajósnő segített Kate-nek. Mikor készek mindennel, akkor zsilipelnek, alsó képen, majd elkezdenek kapaszkodni a munkaterületre. Feljebb az űrállomás képe, a zsilip középen van, a munkaterület meg az egyik szélén. Viszik magukkal a szerelni valókat zsákokban. Ezek között vannak kétszer nagyobb rudak, mint ők.

legzsilip55.jpg

Olyan tartót szerelnek majd több mint hat órán át a napelemrendszer végére, amely lehetővé teszik azok bővítését, hogy több energiát nyerjenek a jövőben. 

kate_es_glover99.jpg

A munka lényegében ugyanolyan, mintha valami hatalmas áram szállító oszlop tetejét szerelnék, két apró különbséggel. Szerencsére semminek nincs súlya, talán Kate is ezért lehet űrszerelő. A legnagyobb rudakat súlytalanság hiányában meg sem tudná mozdítani.  

medence333.jpg

Képzeljük el, hogy a csavarozási meg egyéb fogásokat a Földön a felkészülés során víz alatt gyakorolták. A képen nemsokára a daru beengedi az űrhajósnőt a medencében felépített munkaterületre.

kate88.jpg

Másfelől vigyázni kell, nehogy elússzanak a dolgok, ezért minden ki van kötve karabinerekkel. A munka közben hol koromsötét éjszaka van, hol szikrázó napsütés, mert az Űrállomás 90 perc alatt kerüli meg a Földet. 

kapaszkodnak44.jpg

Mikor majd végeznek, akkor jó mesteremberként összepakolják az űrszerszámaikat és a képpen látható sárga kapaszkodókon visszavontatják magukat a zsilipkamra bejáratához.

urruhaban444.jpg

Kate egy hét múlva újra szerelni indul majd, akkor nem az amerikai, hanem a legtöbbet látott japán kollégájával.

Kate még utoljára Szojuz űrhajóval repült a Nemzetközi Űrállomásra, azóta már a SpaceX űrhajója viszi fel az amerikaiakat. Írtunk már arról is, hogy lesz-e magyar űrhajósnő. Dr. Sárhegyi István befektetővel és űrjogásszal készítettünk videó arról, hogy miként  lesz Magyarország űrhatalom. 

süti beállítások módosítása