Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Légikisasszonyból űrhajósnő

2024. április 26. - Hölgypilota

12 napot töltött nemrég a Nemzetközi űrállomáson az első belorusz űrhajósnő, Marina Vaszileuszkaja.cimkep2.jpg

Marina kislány korától sikeres és híres társasági versenytáncos volt, majd a Belavia nemzeti légitársaság légiutas kisérője lett. Több mint 3000 jelentkező nőből választották ki végül űrhajósnőnek.

A belorusz nemzeti tv folyamatosan dokumentálta a felkészülését, az űrutazást és a földet érést a sztyeppén, valamint ünneplését is. Több óra videót néztem róla végig, ebből néhány élményt osztok meg szóban ebben a bejegyzésben.

Forgószék és centrifuga

Az egyik jelöltgyilkos a forgószék és a centrifuga volt. Már csak hatan maradtak, köztük még egy sztyuvi, amikor az elnök meglátogatta a felkészítési központot. Legjobb eredménye miatt egy fekvő székben kivitték Marinát az elnök és a kamerák elé, ott társalgott bájosan. Később elmondta, hogy a legnehezebb és a legszebb az űrutazás során az űrhajó állandó forgása volt egészen az űrállomásig. Hol a földet, hol a világűrt csodálta az ablakon át, bár lassan azt sem tudta, hol a feje.

Zero G repülés, víz alatt és erdőben, hóban

A súlytalanságot a földön egy IL-76 zero G repülőgépen gyakorolták, mikor már csak ketten maradtak. A súlytalanság 20 másodperce éledt fel a repülőgép meredek süllyedéseiben. Ezalatt alkalmanként a szkafandert kell felvenni, nagy tárgyakat egymásnak úsztatni, a plafonról talpon fejjel lefelé lógni.

marina33.jpg

A súlytalanság imitációja víz alatt szkafanderben zajlott, ahol végig gyakorolták az űrhajóban és az űrállomáson vállalt feladatokat. Nem babazsúr volt fizikailag sem a feladat, Marina nem látszott megtörtnek a sisak levétele után.

A túlélő gyakorlat során a szűk űrhajó kabinban laktak az erdőben hóban-fagyban. Tűz gyújtás, farkasok üldözése fáklyával, csak néhány feladatot mutattak.

A fellövés folyamata

Mint egykor a királynőket, a sajtó és a család előtt öltöztették őket, majd utána üvegfalon át interjú, mintha csak egy laza hétvégére utaznál. Buszozás, beszállás a liftbe, majd összepréselődés az űrkabinban. Várod a fellővést, de és 20 másodperccel a rajt előtt lefújták a startot, ezt is gyakorolták Marináék.

Két nap múlva mindez újra, kicsit látszott az űrhajóban fekve Marinán az izgalom. Túloldalon az amerikai nő, Tracy Caldwell-Dyson és középen a belorusz parancsnok Oleg Novicki pókert arccal. Ők már többször jártak az űrben. Ami meglepett, hogy a Roszkozmosz is úgy közvetít élőben, mint a NASA vagy a SpaceX.

Visszaszámlálás, tűzcsóva, aztán a háromfokozatú rakéta egy perc alatt majdnem 10 kilométer magasba emel. 80 kilométerig nincs súlytalanság, viszont a tested 10 ezer km/h sebességre gyorsul. 10 perccel az indulás után eléred a 200 kilométer magas föld körüli pályát, ott még egy-két perc alatt 27 700 km/h sebességre gyorsulsz. Majd közel egy nap alatt éred el a 400 km magasan keringő Nemzetközi Űrállomást. Közben kibújtál abban az ici-pici kabinban a szkafanderből, hogy a fél világ mosolyogva láthasson a képernyőkön, amikor szabadidő ruhában átúszol az űrhajóból az űrállomásra. Marina arca ragyog, ilyen boldogságot ritkán látni, szinte megkönnyezte az ember. 

Plafon ajtó, hálószoba titkok, étkezés és munka az űrállomáson

Az űrállomáson nincs fenn-lenn, ezért a kamera nézetében a plafonon nyitod a kamrád ajtaját, majd beúszol. Az ágyad a falon egy hálózsák, ahova bekötöződ magad nem éjszakéra, hanem aludni, mert közben többször felkel és lenyugszik a nap, szerencsére ott nincs ablak.

A tükörben nézegetheted magad és a sok élő közvetítés miatt a piperecikkekre is szükséged van. A szobádba ételt bevinni tilos, azt a közös étkezőben főzik porokból. Marina feltett egy kávét, egy zacskót kapcsolt a forró vízre három percre. Amig a kávé főtt, addig átúszott az amerikai modulba egy kis pletykára a veterán űrhajós Tracyhez.

Kávézás a zacsiból, majd Marina mutatott a feladataiból. Fényképezte a földet egy körablakon át egy akkora ágyúval, ahol az objektív talán nagyobb volt nála. Ez működik robot üzemmódban is, ha a viharok nem akadályoznák a látást. Kazahsztánban Marina űrrepülése során olyan árvíz volt, ami miatt felvetődött a leszállásuk késleltetése. Amúgy 16 napra való élelmet biztosítottak neki, ezért lelkesek voltak az orosz modulban a fiúk, hogy a négynapi maradék készletet nekik hagyta.

Marina zárt edényben kevert mikro biotikumokat karkesztyűvel, mert a jövőben termelni is kell élelmet az űrhajósoknak. Futott zsákban, ahol csökkentették a súlytalanságot, hogy a földi fizikuma megmaradjon. Tartott órákat a fedélzetről, adott interjúkat, a munkájának jó nagy része a felkészülés, utazás, földi létben a „kozmonautka mint belorusz nemzeti hős” kommunikációjának való megfelelés volt.

Landolás a szteppén

Húsz perc múlva földet érés, mondja az élő közvetítésen a beloruszka riporterka. Rajta fényvédő mellény, mint amikor mi is kimegyünk a reptereken valahova forgatni, fényképezni. Be a terepjáróba, füstöl a sztyeppe, majd már élőben látod az űrkabint az ernyővel ereszkedni az autó ablakán át. Durr, porfelhő, landolásnak vége. Utána az embert elönti a sárga irigység. Beloruszka riporterka és más fotósok, tudósítók ott sertepertélnek az űrkabintól pár méterre, amit épp tologatott néhány Roszkozmosz munkatárs, hogy kinyithassa. Marina az ablakon át szívet mutat és mosolyog a kamerába, a landolás terhelése nála is bakfitty.

Majd egy fekvő fotelba kihozzák az űrhajósokat szkafanderben, nyilatkoznak, ajándékokat kapnak, pedig most kapták vissza a súlyukat. Marina kész angyal. Azután beviszik őket egy laborszerű sokkerekes terepjáróba. Vágás után már a saját lábon földi egyenruhában két oldalt támogatva másznak be a helikopterbe. majd a reptéren sétálnak a sugárhajtású repülőgépbe. marina22.jpg

Aki látná az elmondottakat Marináról orosz nyelven, annak itt egy link egy 50 perces videóról. Videónk egy amerikai űrhajósnőről, aki korábban orosz rakétán repült a Nemzetközi Űrállomásra. Szintén videónkban a szimulátorból, amikor a légikisasszonyból csak kapitány lett és nem űrhajósnő.

süti beállítások módosítása