Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Sunita harmadszor úszott át a Nemzetközi Űrállomásra

2024. június 11. - Hölgypilota

Öt év helyben topogás után a Boeing is űrhajósokat küldött a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A Starliner első emberes teszt űrjárat egyik berepülő pilótája Sunita Williams veterán űrhajósnő.

cimkep_20.jpg

Többszöri halasztás után a múlt héten startolt el az űrhajó, fél óra alatt több mint 20 ezer km/óra sebességgel pályára állt 200 kilométeres magasságban. Közel egynapig keringett fel 400 km magasra, ahol dokkolt az űrállomásra.

beuszik11.jpg

Az ajtó kinyitása után Sunita úszott be elsőnek, nagyot szambázott örömében. Heten fogadták, köztük két űrhajósnő.

urhajo22.jpgEgy hétig maradnak, nincs különösebb dolguk az állomáson. Az űrhajóból való kirakodás, berakodás gyakorlása, vészindulás szimulálása a berepülés legfontosabb itteni eleme. fiatalka22.jpg

Sunita a haditengerészeti légierő helikopter tesztpilóta századosa volt, mikor felvették az űrhajós iskolába.

testpilot99.jpg

2006-ban először még a Discovery űrsiklóval dokkolt az állomáson, 2012-ben pedig orosz űrhajóval tért vissza.

discovery44.jpg

Hazatérése után tették át a magánűrhajós programokba, edzett a SpaceX-nél a Dragon űrhajóval is, ami már manapság hétköznapi járat. De nem volt szerencséje, mert a Boeing programba véglegesítették, ez öt év csuszást jelentett.

spacex.jpg

Az utóbbi napokban a Boeing Starliner végre bizonyította, hogy kézi vezérléssel is működik, kisebb hibákat elhárítottak.

staliner.jpg

Sunita nemcsak három különböző űrhajóval, hanem három különböző űrruhában vett részt az utazásokon. Az űrsiklóban narancs, a Vosztok űrhajóban fehér, most meg Boeing kék volt a főszín.

belul44.jpg

Jól ismeri a Nemzetközi Űrállomást, hiszen előszőr hét hónapig, majd másodszor négy hónapig élt és dolgozott ott. 2012-ben első női parancsnoka volt az ISS-nek. urmunka99.jpg

Űrsétának becézett külső űrmunkában is rekorder volt annak idején. Összesen több mint 50 órát dolgozott a két küldetés alatt. Napelemet cserélt és külső radiátort hegesztett.

maraton33.jpg

Középiskolában hosszútávfutónak készült, többször lefutotta a bostoni maratont, ahol lakott egykor a szüleivel. Sőt, egyszer itt az űrállomáson is egy időben együtt futott a földiekkel.

indiai44.jpg

Az indiaiak és a szlovének is egyaránt büszkék rá, mivel szülei ebből a két országból vándoroltak be az Egyesült Államokba. Indiai származású édesapja már Amerikában diplomázott, orvosként egy bostoni kórházban vállalt állást.  Ott volt röntgen asszisztens Sunita későbbi szlovén édesanyja.

oroszokkal77.jpg

Irtunk Sunita második űrrepüléséről, amikor az orosz űrhajóval a hóban landolt. Nemrég Kate Rubins is szerelt napelemet. Végül szomorú hír, hogy Sir Richard Branson tovább váratja az űrturistákat, bár őrá már vigyáztak az angyalok az űrben.

süti beállítások módosítása