Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Nagynéném az óceán visszarepülő pilóta

2012. február 07. - Hölgypilota

Sheréll Cunningham az Africa Charter Airlans (ACA) társtulajdonosa és vezetője különleges hölgypilóta és üzletasszony, aki már génjeiben kapott egy jó adagot a repülés szeretetéből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagynénje volt a harmincas években az első olyan női pilóta a világon, aki Angliából a képen látható gépen repülte vissza az óceánt Amerikába, nem úgy, mint híres elődei, Charles Lindberg és Amelia Erhardt, akiket kis túlzással átfújt a szél Európába.

 

Sheréll Afrikában született, ahol papája teniszedzőként dolgozott, majd Európába mentek és visszajöttek Dél-Afrikába. Igy került hölgyünk vissza a húszas évei elején Johannesburgba, ekkor már kezében a Londonban megszerzett pilóta szakszolgálati engedéllyel.

 

Ott repülőiskolát alapított, oktatóként kilenc évig szinte éjjel-nappal a repülőtéren élt a növendékei között, majd többre vágyott és elment egy nagy teher charter társasághoz üzletszervezőnek.

 

Az alkalmazotti létet nem neki találták ki, rövid idő alatt önállósította magát, bérelt eszközökkel létrehozott egy kis személyszállító charter társaságot, az ACA-t. Szafarikat, túrákat szervezett, az üzletben jól kamatoztatta irodalmi műveltségét és francia, arab és német nyelvtudását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezért könnyen talált férfi üzlettársat, a cég a megnövekedett tőkéből vásárolt két 28 üléses DC-3 repülőgépet, amelyek akár a sivatagban is könnyen leszálltak.

 

Chartertársaságuk Afrika déli részén nemzetközivé vált, utakat szerveznek Kongóba, Mozambikba a Viktória Vízeséshez is. Sikerei miatt nem véletlenül lett Dél-Afrikában az év üzletasszonya.

süti beállítások módosítása