Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Kézzel-lábbal hajtott óriás helikopter

2012. május 02. - Hölgypilota

Ha belegondolunk mennyi a 11.3 másodperc, bizony nem sok, de jelenleg ennyi a női emberi erővel hajtott helikopter repülési idejének rekordja.

3_11.jpg

A rekordot még tavaly állította fel Julie Wexler, a marylandi egyetem biológia szakos hallgatója az egyetem 50 diákja által két éven át épített Gamera négy rotoros helikopterén.

9_2.jpg

A pilóta az X alakban elhelyezett egyenként 13 méter hosszú rotorok közepén ül.

A motor nélküli hatalmas helikopter súlya a pilóta nélkül alig száz kilogramm és kézzel és lábbal egyszerre kell hajtani akár egy biciklit.

8_4.jpg

Ahhoz, hogy a levegőbe emelkedjen hatalmas felhajtó és tolóerőt kell produkálni. Ezért is választották pilótának Julie Wexlert, aki kis súlya ellenére a versenyszerű biciklizés miatt jó kondiban van.  

6_9.jpg

A rekord azonban még nem elegendő az 1980-ban az American Helicopter Society által meghirdetett Sikorsky díj elnyeréséhez, amelyet immár 32. éve senkinek sem sikerül teljesíteni.

A 250.000 dolláros Sikorsky díját ugyanis csak az kaphatja meg, akinek elsőként sikerül olyan emberi erővel meghajtott helikoptert építeni, amelyik hatvan másodpercig képes három méter magasan lebegni.  

süti beállítások módosítása