Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Cheryl és a sztratoszféraugrás

2012. október 19. - Hölgypilota

Baumgartner sikerének árnyékában meg kell emlékezni egy nőről is, aki Félix Baumgartner előtt már 2002-ben készült a sztratoszféra űrugrásra. A hölgy neve Cheryl Stearns.

6_29.jpg

Joe Kittinger 1960-ban elért világrekordja során több mint 31 kilométer magasból ugrott ki és a négy perc, harminchat másodperces szabadesése alatt elérte a 988 km/h-s sebességet. ­ Ezt kellett volna Cherylnek túlszárnyalnia.

7_22.jpg

Cheryl Stearns amerikai hölgy eredeti terve az volt, hogy a Föld felszínétől 40 km magasan ugrik ki egy gázballon gondolájából és a szabadesés során 1400 km/h sebességre gyorsul majd fel.

10_7.jpg

Mikor a rekord kísérlethez az ezredfordulón hozzákezdett, Cheryl minden idők legeredményesebb női ejtőernyőse volt. Több mint 18 ezer ugrás, benne összesen 7200 percnyi szabadesés, és a 24 óra alatti 352 darab ejtőernyős ugrás mind-mind alkalmassá tette a feladatra.

Nem mellesleg közel száz különböző légi jármű típusra, köztük a nagyobb Boeingekre is volt akkor hivatásos katonaként pilótaengedélye.

1_33.jpg

A projekt neve a képen látható StratoQuest volt, Cheryl  Baumgartnerhez hasonlóan gázballonnal és a rákötött kabinban űrruhában repült volna fel a sztratoszférába.

cheryl1.jpg

cheryl2.jpg

Igazából nem tudjuk, hogy miért nem sikerült neki a rekord kísérlet. Láthatunk az elért magasságban ötödnyi eredményt, olvastunk pénzhiányról, láthatunk a képen induláskor bedőlt ballont, miközben Cheryl személyes oldalán állandóan elérhetetlen a StratoQuest menüpont. Vajon mit titkolhat?

9_9.jpg

Cheryl számára maradtak a cicák, a repülőgép vezetés és az ejtőernyőzés, a siker pedig  Felix Baumgartneré lett.

süti beállítások módosítása