Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Charleston a repülőgép szárnyán

2014. október 31. - Hölgypilota

Az 1920-as évek elején az amerikai Phoebe Fairgrave Omlie gumitömlővel a derekán, fejen állt, fogával kapaszkodott vagy Charlestont táncolt a repülőgép szárnyán, majd ejtőernyővel szállt alá a légi bemutatókon.

8_106.jpg

A gumitömlő mentőöv volt, ha éppen vízben landolt, mert Omlie nem tudott úszni. A veszélyes mutatvány ugyan vonzotta a közönséget, de nem fizettek érte, mert akár az ablakból is láthatták.

1_200.jpg1927-ben a nők közül Omlie-nek volt az első kereskedelmi pilóta engedélye, így már pénzért szállíthatta az utasokat. Omlie több repülő versenyen is elindult a kétüléses, könnyű, monoplán Monocoupe repülőgépével. A versenyeket sorra megnyerte vagy legalábbis az első helyezettek között szerepelt.

4_191.jpg

Ő volt az első nő, aki a könnyű gépével átrepülte a Sziklás-hegységet és több női világrekordot is felállított. 1929-ben a saját kategóriájában megnyerte az első amerikai női nemzeti légi versenyt, amelyen Amelia Earhart is elindult.

10_81.jpg

A kilenc napos, 4500 km-es transzkontinentális versenyen sokan eltévedtek, mert a pilótanők csak a térdükön tartott térképek, utak vagy ismert tereptárgyak alapján tudtak tájékozódni.

11_71.jpg

A szerelők vagy követték a versenyzőket, vagy a repülőtereken várták őket. Omlie-t kivéve, akinek a nők közül a világon elsőként volt már repülőgép szerelő engedélye. Minden töltőállomáson és ellenőrző ponton riporterek hada várta a beérkező pilótanőket, akiktől elvárták, hogy mindig csinosak legyenek. És bár lovaglónadrágban repültek, estélyi ruhát is vittek magukkal és a smink is kötelező volt. 

9_81.jpg

Az 1930-as évek elején Omliei legalább olyan ismert és ünnepelt volt, mint Amelia Earhart, de nem volt olyan fotogén, ezért nem szerepelt sokat a médiában. Eleonor Roosevelt mégis Omlie-t kérte fel, hogy kampányoljon férje mellett az 1933-as választásokon. Roosevelt győzelme után Omlie-t tanácsadónak nevezték ki a NASA elődjénél.

Így lett Phoebe Fairgrave Omlie az első nő, aki állami tisztviselő volt a légiközlekedési ágazatban. Nevét az utókor számára a Memphis International Airport irányítótorony is őrzi.

7_145.jpg

Világhírű légi akrobata lányokról  és Besenyei Péter Erzsébet hídról való felszállásáról is írtunk már korábban.

süti beállítások módosítása