Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Rettegett orosz Éjszakai Boszorkányok a megszállt német területek felett

2015. február 23. - Hölgypilota

A 2. világháború idején, 1942-től már három női önkéntes ezred is harcolt a Vörös Hadseregben. Az 588. női éjszakai bombázó ezred repülőgépeitől a németek annyira féltek, hogy automatikusan Vaskereszt kitűntetést adtak, annak, aki egyet is lelőtt közülük. 

9_88.jpg

Pedig egy orosz tábornok állítólag méltatlankodva kiáltott fel, amikor megtudta, hogy katonák helyett egy csomó lányt küldtek csak neki.

3_219.jpg

A tizenéves és a húszas éveik közepén járó lányok, nappal virágokat rajzoltak a gépeikre és navigációs tollal még a szájukat is kifestették.

4_211.jpg

Éjszaka meg rettenetes pusztítást okozva, bombák tucatjait szórták le az elavult, rozoga, lassú PO-2-es repülőgépeikkel.A fából készült, kétfedelű gépekben ketten ültek, a pilóta és a navigátor. De nem volt sem ejtőernyőjük, sem fegyverük, még radarjuk sem, ami navigálta volna őket, csak az iránytű és a térképek alapján tájékozódtak a sötétben.

5_210.jpg

A nyitott pilótafülkében télen néha a csizmában is majd lefagyott a lábuk. Ráadásul, ha eltalálta őket egy lövedék a repülőgép olyan gyorsan meggyulladt akár a papír.

7_160.jpg

Az Éjszakai Boszorkányok nevet a németektől kapták, mert a sötétben alacsonyan, alapjáraton suhanó gépek csak egy, huss hangot hallattak, mielőtt a célpont felett kioldották bombáikat.

2_214.jpg

A németek szerint a macskák módjára sötétben is jól tájékozódó pilótanők úgy repkedtek hangtalanul a fejük felett, mintha seprűnyélen repülő boszorkányok lettek volna. És amikor meghallották őket már késő volt, mert a gépeik könnyű manőverezhetősége miatt könnyen kisiklottak a német golyózáporok elől.

6_168.jpg

Az 588. bombázó ezred pilótanői minden este 40 repülőgéppel szálltak fel és egy éjszaka akár 8-10 bevetésen is részt vettek. Négy év alatt 30.000 bevetésen összesen 23.000 tonna bombát dobtak le a megszálló német csapatokra.

1_224.jpg

Nagyezsda Popova, bombázó pilótanő (aki a fotón középen áll), például 852 bevetésen vett részt és volt olyan bevetése is, amikor 42 golyó ütötte át a gépét, mégis túlélte.

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?
Megjelent legújabb e-könyvünk

8_116.jpg

Az ezred egyik parancsnoka, Marina Raskova, a „szovjet Amelia Earhart" már 1933-ban, a szovjet légierő első női navigátora volt és részt vett a Moszkva-Szibéria távolsági rekordban is.

11_80.jpg

Korábban írtunk arról is, hogy 82 év után újra magyar repülőgép utazza körbe a Földközi-tengert, amely a napokban indult útjára.

süti beállítások módosítása