Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Nicole kezében a világ első drón pilóta engedélye

2015. július 23. - Hölgypilota

A dél-afrikai Polgári Légiközlekedési Hatóság nemrég adta ki az első drón pilóta szakszolgálati engedélyt a 23 éves Nicole Swart közforgalmi pilótanőnek.

0_218.jpg

A pilóta nélkül vagy földi pilótával távirányítással vezetett légi jármű rendszereket eredetileg katonai-védelmi célra használták. Később aztán kialakult a drónok hobbi jellegű és kereskedelmi célú használata is. Többek közt légi távfelügyeletre, légi fotózásra és kutatásra, állatok és növények állapotának ellenőrzésére, kisebb termékek szállítására is alkalmazzák őket.

A dél-afrikai légügyi előírások legfontosabb szabálya, hogy a 7 kilogrammnál nehezebb drónokat regisztráltatni kell és azok csak drón pilóta szakszolgálati engedéllyel vezethetők.

A kisebb súlyúakra viszont nem kell engedély, de nekik is be kell tartaniuk a főbb szabályokat. Például a drónokkal nem repülhetnek 121 méternél magasabbra és csak 50 méterre közelíthetik meg az épületeket, utakat és személyeket. Bizonyos területek, mint például atomerőmű, rendőrség, középületek fölé pedig egyáltalán nem repülhetnek. A repülőtereket 10 kilométer nagyságú tiltott drón légtér védi.

5_232.jpg

A dél-afrikai hobbi pilóták üdvözölték ezt a szabályozást. Elkészült a dél afrikai tiltott drón légterek térképe és a hobbi használat szabályai is egyértelművé váltak.

A kereskedelmi céllal használt 7 kilogramm alatti drónt is regisztráltatni kell. A drón regisztráció biztosítja, hogy az eszköz nem lehet veszélyes a többi légtér használóra, a drón pilóta engedély pedig a pilóta hozzáértést garantálja. Továbbá lehetővé teszi, hogy engedéllyel az ilyen drón a fenti a hobbisoknak tiltott légtereket is esetileg külön engedéllyel használhassa.

6_194.jpg

Nicole Swart teherszállitó gépen repül és azért szerezte meg a drón pilóta szakszolgálati engedélyt, mert úgy véli, hogy a drónok használata a közeljövőben olyan természetes lesz, mint most a mobil telefon. 

Nicole bármilyen méretű és súlyú drónt irányíthat, de egyelőre valószínűleg tudását állami, közigazgatási feladatok ellátására használhatja majd, mivel a dél-afrikai légügyi hatóság még nem kapott kereskedelmi tevékenységre vonatkozó működési engedély kérelmet.

7_185.jpg

Irtunk korábban egy étteremben dolgozó drónról és kereskedelmi céllal árut szállító drónokról is.

süti beállítások módosítása