Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Marie a veszély menyasszonya

2015. október 23. - Hölgypilota

Az első világháború előtt a francia Marie Marving repülőgépet, hőlégballont, hidroplánt is vezetett. Elsőként bizonyította be, hogy a nőket sem lehet kizárni a repülésből.

mariecim.jpg

Marie sokoldalú hölgyként az 1900-as évek elején hegyet mászott, kerékpározott, vívott, gyors korcsolyázott, autót vezetett, csupa olyan dolgot művelt, ami egy kisasszonyhoz nem illett. Párizsban átúszta hosszában a Szajnát, katonai lövészversenyt nyert és még folytathatnánk a rekordjait napestig. A korabeli lapok a veszély menyasszonyaként dicsérték.

marie1.jpg

Elszántságára jó példa: nőként nem indulhatott, ezért 1908-ban követő üzemmódban belopakodott  a Tour de France kerékpárversenyre. Miközben a férfi versenyzők hetven százaléka menet közben kidőlt, a közönség álla leesett, mert Marie első nőként lebiciklizte a 4000 km-es útvonalat.

marie5.jpg

Marie a korban a levegő meghódításából sem maradhatott ki. A veszélyt először a hőlégballonban ízlelgette, itt méltó elődje volt Sophie Blanchard. Nem sokkal az első önálló repülése után 1909-ben Európából Angliába is átrepült a hőlégballonjával.

marie3.jpg

A kisasszony a monoplán, a repülőgép vezetést szintén az első franciák között tanulta meg, harmadik nő volt a világon, aki megkapta a pilóta engedélyt. Övé volt az első világon lejegyzett női repülési rekord: 2012-ben 53 perc alatt 42 kilométert repült. Majd női repülő kupát szervezett, hétköznapi pilótaként majdnem ezer felszállás után pedig, mikor nem volt különleges a kisebb légi baleset, apróbb törések, mindig sértetlenül tette le a gépét.

marie7.jpg

A férfiak uralta társadalomban az első világháború idején hiába volt híres, nem osztottak neki a légi erőben a képzettségének megfelelő lapot. De ő Vöröskeresztes nővérként megint a surranó pályán belépett a francia hadseregbe, aztán férfiruhát öltött és valahogy közel került a repüléshez. Marie önkéntes pilótaként nyitott gépen az ellenség fölé repült, majd többnyire kézzel kidobta a németekre a bombákat. Alulról puska vagy ágyútűz, a levegőből meg vadászgépek támadták közben.

marie6.jpg

A repülésben leginkább a légi mentő ápolás megszervezése kötődik a nevéhez, ami húsz év alatt világmozgalom lett és neki meghozta a Becsületrendet.

replica.jpg

Irtunk már a világ negyedik, szintén biciklizésről is híres pilótanőjéről. Az egyfedelű gép, a monoplán elterjesztője - a képen egy mai utánzata repül - pedig a szintén francia Bleriot volt, aki először repülte át a Csatornát.

süti beállítások módosítása