Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Nők földön-égen az etióp Dreamlineren

2015. november 20. - Hölgypilota

A héten az Ethiopian légitársaság egy olyan járatot szervezett, ahol a kapitánytól a légi irányítóig, a gép szerelőjétől a fedélzeti ételek szakácsáig, vagyis mindenki, aki a járat felkészítésében és repülésében közreműködött, nő volt.

nok.jpg

Ez a hét Afrikában a nőké volt a repülésben. Több országban több gép repült tiszta női személyzettel, de minderre Afrika vezető légitársasága, az Ethiopian Airlines rátett egy lapáttal. nok2.jpg

Szerda éjjel hetven éve először az Addisz Abebából Bangkookba teljesített hosszú távú járat minden közreműködője nő volt. A Boeing B787 Dreamlineren a tiszta női személyzet mellett női vezetők is utaztak, hogy fémjelezzék az afrikai női karrier lehetséges csúcspontját is.

nok4.jpg

nok3.jpgA földön meg a járatot csak nők szolgálták ki. Jegykezelők, mérnökök, biztonsági ellenőrök, a csomagszállítók, előteresek és műszaki átvizsgálók, tankolók, étel-ital szállítók és készítők, légiforgalmi irányítók is mind nők voltak.

nokfonok.jpg

nokceo.jpg

Sőt, a járat indulása előtti ünnepségen fellépők is nők voltak, a színpadon a légitársaság férfi vezérigazgatója volt egyedül a kivétel.

nok5.jpg

A járat szervezésével azt erősítették és reprezentálták, hogy nemcsak a szokásos női többségű repülési szakmák – jegyeladó, jegykezelő, légikisasszony – állnak nyitva az ambiciózus fiatal afrikai nők előtt.

nok7.jpg

Női pilóták, mérnöknők, szerelőnők, női légiirányítók, meg nő vezetők nagy számban szükségesek ahhoz, hogy kitöltsék a képzettségi szakadékot a két nem között.

nokmindenki.jpg

No meg azért is, hogy a találó szép magyar kifejezés, a gyengébbik nem örökre eltűnjön az afrikai repülési közbeszédből.

nok1.jpg

Pár éve Afrika első Dreamlinerét az Ethiopian légitársaság vehette át. De irtunk már a Dreamlinerek légikisasszonyairól, no meg egy olyan járatról is, ahol csak nők utazhattak a személyzettől az utasokig bezárólag.

süti beállítások módosítása