Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Propellerforgatás a RepTáron

2016. március 05. - Hölgypilota

Azt, hogy mennyire interaktív lesz majd a nyáron megnyíló RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, mi már megtapasztalhattuk az Utazás Kiállításon.

4_260.jpg

Mielőtt Marsi Gabriellával a múzeum marketing igazgatójával leültünk beszélgetni meghívott bennünket, hogy hozzuk mozgásba a stand tetején levő propellert. Majd így jelképesen felszállva Gabi a Hölgypilótáknak elmondta, hogy a RepTár nemcsak a repülés, a történelem, a haditechnika szerelmeseinek szeretne élményt nyújtani, hanem az odaérkező családoknak is.

1_282.jpg

Amíg a család egyik része a nagyobb gyerekek és apukák a szimulátorban próbálnak felszállni a vadászrepülővel, addig az anyukák és nagymamák egy jó kávé mellett megnézhetnek egy filmet. Ha a gyerekek a tematikus játszótéren már elfáradtak, egy jó élménnyel, vagy az ajándékboltból ajándékkal térhetnek haza. És ha megéheztek megkóstolhatják az egészséges ételekből összeállított „repülős menűt” is az étteremben.

8_137.jpgA RepTár kialakítása előtt alaposan körülnéztek a hasonló múzeumokban. Megnézték a brüsszeli és krakkói múzeumot is, mindegyik gyönyörű, de az interaktivitásban teljesen mást mutatnak.  Úgyhogy Közép-Kelet Európában teljesen egyedülálló lesz a szolnoki múzeum.3_271.jpg

A kiállításnak helyet adó múzeum két év alatt készült el hárommilliárd forintos európai uniós pályázat alapján. A projekt szerint csak így tudták megmenteni a repülőgépeket miközben Szolnok egyik városrészét is rehabilitálták. A régi vasúttörténeti épületet, hazánk legrégebbi vasútállomását az első Budapest-Szolnok vasútvonal mentén épült Indóházat is felújították.  Interaktív látogatóközponttá alakították, érintőképernyős asztalokkal, ahol a hazai katonai repülés történeti kiállítás mellett régi katonai felszerelések, ruhák is megtekinthetők. És ami a legfontosabb megmentették nemcsak a szolnoki, hanem a zsámbéki hadtörténeti repülőket is.

7_195.jpg

A bezárt budapesti Petőfi Csarnokból nem került át semmi, a RepTár anyaga a HM-Hadtörténeti Intézet és Múzeum tulajdona. Az idegenvezetést is a szolnoki 86-os helikopterbázis munkatársai nyújtják majd, mivel ebben ők a leghitelesebbek, ők ismerik legjobban a repülők történetét. De aki nem akarja az idegenvezetést, az egy applikáció segítségével a saját mobileszközén böngészhet, vagy bérelhet tablettet, amelyen minden kiállított darab adata megtekinthető lesz. Kíváncsiak voltunk, hogy honnan ered Gabi repülés iránti nagy lelkesedése. Kérdésünkre elmondta, hogy a legnagyobb kötődése az, hogy törzsgyökeres szolnoki, világ életében mindig Szolnokért dolgozott, szeretné, ha a várost minél többen megismernék és megszeretnék. A Corvinuson a turizmus szakirányon végzett és a marketing szakirányon folytatta a tanulmányait.

9_107.jpgKorábban a Magyar Turizmus Zrt-nél dolgozott, az észak-alföldi régiót képviselte, tehát a turizmus nem állt távol tőle. De úgy gondolja, hogy bármit is tanulhat az ember, ha szívből nem szereti Szolnokot, akkor nem tudja ezt a munkát lelkesedéssel végezni. A RepTár hivatalos megnyitója a nyár folyamán lesz, a pontos dátum fent lesz majd a Facebook oldalukon. De ezt megelőzi majd még egy következő hónapban induló tesztüzem, hogy nyitáskor teljesen tökéletes élménnyel tudják várni a látogatókat. 10_106.jpg

A két utolsó kép még az azóta bezárt Petőfi Csarnokban készült. Családi nap korábban is volt már Szolnokon, ajánljuk hozzá a világ legnagyobb repülőgépeit.

süti beállítások módosítása