Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Szegedi Hőlégballon Világbajnokság egyetlen magyar hölgypilótája

2024. szeptember 04. - Hölgypilota
Szeptember  második hetében a szegedi Hőlégballon Világbajnokságon 31 országból 120 hőlégballon-pilóta között a magyar csapatban egyetlen magyar női versenyzőnek szurkolhatunk. Bemutatjuk a világ és európai versenyeken is többszörös dobogós Becz Ritát.
1_419.jpg

A szegediek a hétvégén már a verseny előtt is gyönyörködhetnek az égen lassan úszó gyönyörű színes ballonok látványában. Ebben a versenysportban általában nincs külön férfi és női ág, évente csak egy női verseny van, ezért Rita is legtöbbször vegyes mezőnyben indul.

4_385.jpg

"A magyar ranglistán a 4. helyen állok, a Világranglistán pedig a 280. helyen. Sajnos a női versenyeket nem számolják bele a ranglistába, külön női ranglista pedig nincs. A világbajnokságra való felkészülés miatt  idén közel 10 versenyen indultam."

0_369.jpg

Rita 30 éve repül és versenyez és ezalatt összesen kb. 900 órát volt a levegőben, de, hogy  mikor és hol varázsolta el őt először a repülés világa.... 

"Az 1990-es években egy tájfutó ismerősöm mesélt nekem a hőlégballonozásról és azonnal tudtam, hogy ezt ki szeretném próbálni. Eleinte observerként vettem részt a versenyeken. Az volt a eladatom, hogy hitelesítsem  a csapatok eredményét. Abban az időben még nem használtunk GPS alapú technikát, ezért komoly navigációs ismereteket igényelt, mind a versenyzés, mind az observerkedés. Később navigátorként repültem, majd 1994-ben megszereztem a ballon szakszogálati engedélyem. Azóta versenyzem. 2003-ban oktatói és kereskedelmi képesítést is szereztem."2_403.jpg

"A hőlégballon egy korlátozottan irányítható légijármű, csak a magasságot tudom változtatni és így a különböző irányú szelekkel próbálom a megfelelő helyre irányítani. Egy 2-4 ezer köbméteres ballont odairányítani valamihez pár centiméterre, nekem ez a kihívás és mindezt kint a szabadlevegőn élvezhetem.

Míg az utas reptetésnél az élmény szerzés a cél, van időnk a táj szépségét élvezni, a .versenyzésnél a feladatok minél pontosabb teljesítése. Itt több dologra kell egyszerre koncentrálni, a cél amire megyek, a távolabbi célok, az időjárás változására és a többi ballon mozgására."

8_228.jpg

A verseny során többféle feladatot kell teljesíteniük, melyek között szerepelhet precíziós repülés egy előre meghatározott célpontra, ahova egy markert kell kidobni. De a repülési idő, az elért sebesség és távolság is döntő tényező lehet a siker szempontjából.

Rita a földön is végez edzéseket.  "A földön a különféle marker dobási technikákat gyakorlom, pörgetve a markert mikor kell elengedni, hogy minél messzebbre repüljön, persze ez a kosárban kicsit bonyolultabb, mivel ott útban van pár dolog."

3_401.jpg

A szegedi helyszín már nem ismeretlen  Rita számára: "Szegeden már több Magyar Nemzeti Bajnokságon, és Közép-Európa Kupán is részt vettem. Legjobb eredményeim Szegeden a Magyar Nemzeti Bajnokság 2. helyezés, Közép-Európa Kupa 6. és női Európa Kupa 1. helyezés. Most  a kihívást a 120 ballon együtt repülése fogja jelenteni."

5_381.jpg

Bár a hőlégballon-pilóták között is kevesebb a hölgy, de Rita  mindenkinek bátran javasolja, hogy először menjen  el kipróbálni a repülést és biztos benne, hogy bele fognak szeretni. Bár elvileg bárki lehet pilóta, de az életkor és az egészségügyi állapot fontos előfeltétel. Aki viszont megszerzi az orvosi alkalmasságit és megfelelő anyagi háttere van az előtt nyitva áll a lehetőség.

6_328.jpg

Szurkoljunk a VB-n Ritának, hogy gyarapítsa eddigi  legjobb eredményeit.

    • 2024. Női Világ Kupa 2. hely
    • 2024. Európa kupa 16.hely
    • 2023. Év Hőlégballon Sportolója
    • 2023. V. Női világbajnokságon 11. hely
    • 2023. XLII. Magyar Nemzeti Bajnokság 5.hely
    • 2023. II. Malopolska Kupa 2. hely
    • 2022. IV. Közép Európa Kupa 3. hely
    • 2022. XLI. Magyar Nemzeti Bajnokság 2. hely
    • 2022. XXIII. Int. Mountain Balloon Krosno 6. hely
    • 2022. XVII. Naleczow Kupa 5. hely
    • 2022. Lengyel Nemzeti Bajnokság 11. hely
    • 2021. XL. Magyar Nemzeti Bajnokság 5. hely
    • 2019. I. Női Közép Európa Kupa 1. hely
    • 2018. XXXVIII. Magyar Nemzeti Bajnokság 2. hely
    • 2018. III. Női Világbajnokság 10. hely
    • 2014. II. Női Világbajnokság 11. hely
    • 2013. I. Női Elő Világbajnokság 2. hely

9_187.jpg

A Hőlégballon Világbajnokság  a hétvégén kezdődik, részletek a linken. A Szeged International Airshow (SZIA) az idén a VB párhuzamos rendezvénye. Egy régi felejthetetlen emlékem videón, amikor egy ilyen alkalommal hőlégballonnal repültem át a Tiszán. Nemrég írtunk arról is, hogy Besenyei Péter megkapta a "repülés Oscar" díjának is nevezett  Living Legends of Aviation Awards kitüntetést. Péter jövő szombaton délelőtt repül a SZIA-n.

süti beállítások módosítása