Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Amerikai űrhajósnőt lőttek fel a kazah sztyeppéről

2016. július 07. - Hölgypilota

Kate Rubins mikrobiológus, aki hat hónapon keresztül fedélzeti mérnökként DNS-sel kapcsolatos kutatásokat végez majd a súlytalanságban a Nemzetközi Űrállomáson és űrsétát tesz, pontosabban inkább külső űrmunkát is vállalt.

katerubins1.jpg

Mától három év után újra amerikai nő az űrben, ő egyébként a hatvanadik a szebbik nem közül. A képen az orosz űrrakéta előtt a hangárban a jobboldali csapatban már látni a 61-edik női űrhajóst is, aki majd a balról elsőként látható Kate-t váltja ősszel.

katerubins2.jpg

Kate tudós nő, aki megjárta a világ kemény járvány övezeteit is, nyilván a járványok terjedésére is keres majd választ az űrállomáson. Bár kijelentette, hogy nem visz magával Ebolát vagy más veszélyes anyagot.

katerubins4.jpg

Kate űrlaboratóriumában, a súlytalanság állapotában DNS szekventálást végez majd, hogy az emberiség közelebb kerüljön az örökletes genetikai információk titkának megértéséhez vagy a rák legyőzéséhez.

katerubins5.jpg

Amúgy Kate hét éve lépett be a NASA űrprogramjába, nem csak szobatudósként, hanem privát pilótaként és ejtőernyősként is. Legnehezebb feladata a külső űrmunkára való felkészülés volt, ami ma már nem séta. Ezt egy 300 kilogramm tömegű munkaruhában végzik ott fenn ma már köldökzsinór nélkül, a címképen éppen azt adják rá.

katerubins51.jpg

Itt a földön víz alatt edzenek, elég a képre nézni, hogy elszörnyülködjünk. A sok gyakorlás azért is kell, mert az űrben annyi élmény éri a külső űrmunkást, hogy az alapmozgások rutinná kell, hogy váljanak. Kate több ilyen feladatot irányított már a Földről, átbeszélte az űrhajósokkal az élményeiket és nagyon várja a szabad lebegést.

katerubins52.jpg

Az űrhajós felkészítése azért tart ilyen sokáig, mert rengeteg olyan vészhelyzetet is gyakorolnak, amire remélhetőleg soha nem lesz szükségük. Dr Kate Rubins például többek között okleveles rakétahajtómű szerelő is egyben.

katerubins6.jpg

A leányság-legénység a szokott három tagú, mindig megy velük egy orosz űrhajós, mint parancsnok, elvégre övék az űrhajó. Ma már könnyebb a helyzet, mert az ellátmányt teherűrhajóval küldik utánuk, nemcsak az orosz és a magán amerikai SpaceX szállítókkal. A küldetés japán űrhajós tagja miatt a közeli jövőben japán teherűrhajó is várható a Nemzetközi Űrállomásra.

katerubins3.jpg

Egy videó az indulásról, a cikk írásakor a Nemzetközi Űrállomás felé robognak, ahol az ott levők várják a dokkolásukat.

Addig is érdemes sok korábbi űrhajósnő bejegyzésünket nézegetni, kedvencünk, amikor egy űrmunka során elúszott a szerszámos táska, szerencsére nem az űrhajósnő. Nemrég volt a kozmoszban a harmadik orosz űrhajósnő és ajánlunk egy e-könyvet is arról, hogy a több mint 500 űrhajós között vajon miért csak 60 nő járt eddig a világűrben?

Fotók NASA és #AstroKate hastag a Twitteren. Utóbbit érdemes nyomon követni.

süti beállítások módosítása