Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

A légierő államtitkára nevet adott a bombázónak

2016. szeptember 20. - Hölgypilota

Tegnap Amerikában egy konferencián Deborah Lee James, az USA légierők államtitkára hivatalosan elnevezte a B-2 Spirit amerikai lopakodó bombázó következő generációs utódját, a B-21-et.

raider2.jpg

Az új név egy először lehetetlennek tűnő történelmi küldetés iránti tiszteletet fejezi ki. A második világháborúban 16 darab B-25 Mitchell bombázó egy anyahajóról felszállva úgy bombázta Tokiót, hogy utána akkori szövetségeseiknél, Kínában és Oroszországban szálltak le a szárazföldre.

raider4.jpg

A köteléket az akció kitalálójáról és parancsnokáról Doolittle ezredesről, Doolittle Tokyo Raid-nek hívták és erre utal az új név, a B-21 Raider.

raider1_1.jpg

Mikor az államtitkár asszony bejelentette a hivatalos nevet, akkor a fenti kötelék utolsó túlélője, egy nyugalmazott alezredes mondott hozzá köszöntőt.

Az új lopakodóról annyit tudni, hogy nagy hatótávolságú stratégiai bombázó, bárhol csapást mérhet majd a húszas évek közepétől a Földön.

raider3.jpg

Nem tudni, a B-21 Raidert pilóta vezeti-e vagy óriás drón lesz. A lopakodó bombázó fejlesztője az a Northron Grumman óriáscég, amely nemrég fejezte be az X-47B vadászbombázó tesztelését.

Az X-47B leszáll az anyahajóra, köteléket repül más ottani hagyományos bombázókkal, a légi tankolás is természetes neki, de már hiányzik belőle az ember, mint pilóta. Nélküle is jól elboldogul.

raider10.jpg

raider11.jpg

Irtunk már az U-2 kémrepülőgép első pilótanőjéről, de olvashatnak bővebben az X-47B óriás drónról vagy az esemény kapcsán megnézhetik az amerikai bombázókról készült videót is.

süti beállítások módosítása