Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Több nőt a pilótafülkébe

2016. december 19. - Hölgypilota

Az easyJet diszkont légitársaság vezérigazgatója szerint nincs még egy olyan szakma, ahol a nők annyira alulreprezentáltak lennének, mint a kereskedelmi pilóták között.

cim_2.jpg

Néhány napja a rádióban elmondta: mindössze 3 százalék a kereskedelmi pilótanők aránya a világon, köztük csak 450 a kapitány. A kapitánynők mindannyian simán felférnének egy darab Airbus A380 emeletes repülőgépre.

noi_szemelyzet.jpg

pilotanok.jpg

Az easyJetnél jelenleg 164 pilótanő dolgozik, köztük 62 a kapitánynő, amivel ők adják a legtöbb kapitánynőt a világon. Sőt, náluk szolgál a világ legfiatalabb kapitánynője is, Kate McWilliams, aki 26 éves korában szerezte meg a negyedik stráfot néhány hónapja.

4_282.jpg

5_272.jpg

Sőt, egy 19 éves férfi első tiszttel a képen ők voltak nemrégen a világ legfiatalabb pilóta kettőse, aki valaha egy Airbus A320 járatot repült.

carolyn.jpg

Carolyn McCall vezérigazgató nemrég azt tűzte ki, hogy 2020-ig 20 százalék legyen a légitársaság kadétjai között a nők aránya, ami most csak 6 százalék. Ezért Amy Johnson egykori brit pilótanő nevével fémjelezve programot indítottak a pilótanők számának növeléséért, amit támogat a Brit Pilótanők Egyesülete is.

amystak.jpg

Az egyik ilyen rendezvényen balról a kadétnő három kapitánynő gyűrüjében tapasztalatokat szerezhet a a pilótaélet szépségéről és nehézségeiről.

amyjohnson.jpg

A program névadója, Amy Johnson brit pilótanő a harmincas évek elején 90 órás pilótaigazolvánnyal a zsebében 16 nap alatt elrepült Londonból Ausztráliába, Sydney-be. Amy más rekordjairól is irtunk már korábban, méltó húzó név egy ilyen programhoz.

diana2.jpg

A világ 450 kapitánynőinek egyike a képen látható magyar Gyöngyösi Diána, aki első kapitányi repülését ünnepli. Az easyJet főnöknőjéről pedig bővebben olvashat Fapados vezérnők című e-könyvünkben.

süti beállítások módosítása